DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: Rīgas Motormuzeja un Latvijas Nacionālās bibliotēkas apmeklējums

2024.gada 10.majā programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 7.a un 8.c klases skolēni kopā ar skolotājām A. Anufrijevu, Ž. Ugarenko, J. Markovu un I. Šestaku devās uz Latvijas galvaspilsētu, lai apmeklētu Rīgas Motormuzeju un Latvijas Nacionālo bibliotēku. Mācību ekskursijas mērķi bija uzzināt par Latvijas industriālo attīstību un par LNB jeb Gaismas pili – mūsdienīgu un radošu pasaules līmeņa informācijas un kultūras centru.

Mūsu ceļojuma pirmā pietura bija Rīgas Motormuzejs, kurā skolēni uzzināja interesantus faktus par tā izveidi un celtniecību, noklausījās gida stāstījumu par automobiļu attīstības vēsturi un aplūkoja unikālus eksponātus. Pēc tam jaunieši piedalījās tehniski radošajā darbnīcā “No kvēlspuldzes līdz elektroauto”. Nodarbības teorētiskajā daļā viņiem tika pastāstīts par Tomasu Alvu Edisonu – izcilu zinātnieku un izgudrotāju –, viņa slavenākajiem izgudrojumiem un to, kā tie ietekmējuši pasaules industriālo attīstību, sākot no gaismas iedegšanas ik mājā visā pasaulē līdz pat elektroautomobiļiem un to uzlādei Latvijā. Praktiskajā daļā dalībniekus aicināja iejusties Edisona lomā un izveidot elektrisko spuldzīti, kā arī noskaidrot, kāpēc elektrību ražo ābols un citrons.

Mūsu nākamā pietura bija Latvijas Nacionālā bibliotēka. Ekskursijas laikā gids pastāstīja par Gaismas pils ēku, lasītavām un pakalpojumiem. Skolēnus pārsteidza, ka LNB fondos ir ap 4 miljoniem vienību – grāmatu un citu kultūrvēsturisko priekšmetu. Jauniešiem bija iespēja aplūkot Dainu skapi, Ziedoņa zāli, dāvināto grāmatu sienu, apmeklēt meditācijas telpu. Uzkāpjot bibliotēkas 11. stāvā, skolēni izbaudīja lielisku skatu uz Rīgu un Svētā Pētera baznīcu. Piedaloties radošajā darbnīcā, jaunieši iepazinās  un izmēģināja senu papīra dekorēšanas tehniku – marmorēšanu. Katrs skolēns, izvēloties savus krāsu salikumus un intensitāti, veidoja rakstu uz ūdens virsmas, no kuras tas tiek pārnests uz papīra. Marmorēšanas raksti ir unikāli – tos nav iespējams atkārtot un nokopēt. Process bija tik aizraujošs, ka laiks pagāja nemanāmi!  “Ekskursija ar klasi izrādījās ļoti interesanta. Tā paliks mūsu atmiņās kā ceļojums, pilns ar neaizmirstamām emocijām,” teica Ksenija Kazakeviča.

Jaunas zināšanas skolēniem noderēs vēstures, fizikas, literatūras un vizuālās mākslas stundās.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju bagātināt skolēnu zināšanas par Latvijas vēsturi, kultūru un paplašināt redzesloku!

Sagatavoja: 8.c klases audzinātāja Ž.Ugarenko un 7.a klases audzinātāja A.Anufrijeva