DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Ekskursija uz Cēsu Kosmosa izziņas centru

Saulainā aprīļa rītā 9.b, 10.d un 11.d klases skolēni kopā ar skolotājām Innu Kolpakovu, Elitu Kuriļinu, Svetlanu Zarjanovu un pedagoģi-karjeras konsultanti Gundu Pastari devās ekskursijā uz Siguldu un Cēsīm.

Protams, mēs zinājām, ka Siguldu dēvē par Latvijas Šveici un ka rudenī tā ir visskaistākā. taču pārliecinājāmies, ka pilsēta ir skaista jebkurā gadalaikā. Mēs izstaigājām gleznainākās parka vietas, klausījāmies leģendu par Maijas un Viktora mīlestību, uzzinājām lībiešu vēsturi.

Pēc tam devāmies uz Cēsīm, Kosmosa izziņas centru. Tā misija ir ar kosmosa palīdzību parādīt, ka zinātne ir interesanta. Trīs stāvi, četri tūkstoši kvadrātmetru, raķetes, zvaigznes, roboti un pat kosmosa stacija – tāds izskatās Cēsu Kosmosa izziņas centrs. Pirmais stāvs ir veltīts kosmosa vēsturei, tajā ir dažādi kosmosa objektu modeļi. Otrajā stāvā var iepazīt, kā dzīvo astronauti orbitālajā stacijā. Tur apskatāma arī Marsam veltīta ekspozīcija. Tā ir Zemei tuvākā planēta, un tā būs pirmā, uz kuru lidos cilvēks. Raķetē visiem vietas nepietiks, tāpēc, ceļojot uz citu planētu, jāņem līdzi kaut kas tāds, ko var izmantot, lai uz vietas iegūtu nepieciešamo.

Mūsu ekskursija pa kosmosa interaktīvajiem labirintiem sākās ar aizraujošu izstādi un dažādiem uzdevumiem: viktorīnām un zinātnisko šovu. Kosmosa zinātnes centrā skolēni guva priekšstatu par to, kādi ir zinātnes sasniegumi un izgudrojumi mūsdienās un kā cilvēki ir iesaistīti kosmosa izpētē. Tas, ka kosmoss ir cilvēces nākotne, ir fakts. Centrā skolēni guva priekšstatu arī par plašo karjeras izvēli un uzņēmējdarbības attīstības iespējām, jo kosmosa nozare ļoti strauji attīstās. Ceram, ka tas skars arī Latviju. Pastaigājoties pa pirmo stāvu, bija iespēja apskatīt Eiropā lielāko ģeneratoru. Mēs labāk sapratām, kā ražo enerģiju, paralēli uz ekrāna varējām sekot saražotās enerģijas daudzumam. Iespaidīgs ir kosmosa izpētes vēstures tunelis, kurā sniegta informācija par astronautiku kā zinātni un tās attīstību. Tajā iepazinām dažādas aizvēsturisko laiku tehnoloģijas, piemēram, debesu gaismekļi pirmatnējo cilvēku acīm. Interesanti bija uzzināt par pirmajiem astronautiem, pirmajām sievietēm, kas devās kosmosā, un viņu dzīves apstākļiem.

Pateicamies Kosmosa zinātnes centra darbiniekiem par aizraujošiem stāstiem un noderīgu informāciju!

Sagatavoja: 9.b klases audzinātāja Svetlana Zarjanova