DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Kā garšo brīvdienas?

Kā garšo brīvdienas? Uz šo jautājumu zina atbildi 5.a un 6.a klases skolēni. Protams, ar piparkūkām. Ziemassvētku brīvlaikā skolēni savās ģimenēs gatavoja tradicionālos Ziemassvētku cepumus – piparkūkas. Kāpēc? Tāpēc, ka Ziemassvētkos un sagaidot Jauno gadu, viens no populārākajiem konditorejas izstrādājumiem daudzās Eiropas valstīs, tostarp Latvijā, ir piparkūkas. Piparkūka var būt mīksta, ar garšvielām piesātināta kūka vai kraukšķīgs cepums. Šāds cepums var būt gaišs, tumšs, salds vai pikants, bet gandrīz vienmēr zvaigznes, mēnestiņa, sirsniņas, dzīvnieka vai cilvēciņa formā un visbiežāk rotāts ar glazūru.

Piparkūkām (vai  ingvera kūkām) ir sena vēsture, bet tādas piparkūkas, kādas mēs tās pazīstam tagad, Eiropā izplatījās tikai 15. gadsimtā. Tikai viduslaiku pašās beigās ieviesās šo cepumu tagadējais nosaukums, ko veido divi vārdi – pipari un kūkas, jo visas garšvielas senāk sauca par pipariem. Piparkūkām tika piedēvētas arī dziednieciskas spējas, un kā zāles (medikaments) tās tika izrakstītas pret depresiju, gremošanas problēmām un saaukstēšanos, bet tikai smalkiem slimniekiem. Vienkāršāki cilvēki, Ziemassvētkus gaidot, cepa raušus un cepumus, pievienojot medu, iesalu, kā arī garšvielas, kas bija pieejamas. Līdz ar to šie cepumi dažādojas, un katrai saimniecei ir sava recepte un paņēmiens, kā iegūt pašus “īstākos un pareizākos” Ziemassvētku sausos cepumus, kas būtu garšīgi un saglabātu savas īpašības vismaz nedēļu.

5.a un 6.a skolēni un vecāki pārliecināti: “Ir vērts visai ģimenei kopā paveikt ko atmiņā paliekošu. Kopīga darbošanās virtuvē ir viena no aktivitātēm.”

Sagatavoja 5.a un 6.a klases audzinātāja K.Gomola