DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Erasmus+ projekta „Kā saskarsme sociālajos tīklos ietekmē mūs?” dalībnieku tikšanās Latvijā

Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA 2) skolu apmaiņas partnerību projekts “Kā saskarsme sociālajos tīklos ietekmē mūs? ARE WE REALLY SOCIAL WITH SOCIAL MEDIA?” Nr.2019-1-TR01-KA229-074760_3.

No 2022.gada 3. maija līdz 7. maijam Erasmus+ projekta “Kā saskarsme sociālajos tīklos ietekmē mūs?” (Are we really social with social media?) ietvaros notika projekta dalībnieku tikšanās Daugavpilī, kurā piedalījās partneri no Turcijas, Latvijas, Polijas, Igaunijas un Horvātijas (tiešsaistē). Mobilitātes laikā tika padziļināta izpratne par sociālo mediju pārmērīgu un nepareizu izmantošanu, uzlabotas digitālās kompetences un pētīti alternatīvi laika pavadīšanas veidi. Daugavpils 16. vidusskolu pārstāvēja 11.klases skolēnu un pedagogu komanda (V. Gaiļevskis, M.Kuzņecova, E.Vasiļjeva, V.Proško, D.Jefanovs, R.Špoģis, direktore O.Dukšinska, angļu valodas skolotājas Ž.Špoģe un N.Dzalbe, direktora vietnieces R.Urbanoviča un Z.Panfilova, latviešu valodas skolotāja A.Anufrijeva).

Mobilitātes sākumā dalībnieki apmeklēja Daugavpils pilsētas domi, kur viņus uzrunāja Domes priekšsēdētāja 1.vietnieks A.Vasiļjevs, paudot prieku par iespēju tikties klātienē un aicinot jauniešus uz turpmāko sadarbību. Demonstrējot video un prezentāciju, viesiem tika pastāstīts par pilsētu un Latviju. Pēc tam tie devās uz Daugavpils 16. vidusskolu, kur tika apspriesti visi svarīgie jautājumi, kas saistīti ar projektu, tā mērķi un turpmāko darbu.

Mobilitātes gaitā dalībnieki piedalījās daudzveidīgās aktivitātēs, kurās, iedziļinoties projekta tēmā, guva jaunas zināšanas un praktisku pieredzi. Latvijas komanda uzstājās ar prezentāciju par labiem veidiem, kā izvairīties no pārmērīgas digitālo ierīču lietošanas, notika seminārs “Veselīga dzīve digitālajā laikmetā”, pēc kuriem jaunieši aktīvi diskutēja par digitālo detoksu. Polijas komanda novadīja semināru “Pasākumi kiberiebiedēšanas pārvarēšanai”, dalībnieki veidoja arī nelielus uzvedumus. Darbojoties grupās un  apgūstot videoredaktora lietojumprogrammas, katras valsts komanda veidoja videofilmu par mobilitātes norisi un aktivitātēm un prezentēja to.  (Horvātijas komanda piedalījās aktivitātēs tiešsaistē, izmantojot zoom platformu.) Praktiski izzinot alternatīvos laika pavadīšanas veidus, jaunieši aktīvi iesaistījās cepumu gatavošanas darbnīcā, sporta aktivitātēs, piedalījās nodarbībā, kurā katras valsts komanda mācīja dejot savu  tradicionālo deju.

Mobilitātes laikā projekta dalībnieki iepazina arī Daugavpils un Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu un tradīcijas. Gida pavadījumā viņi  veica ekskursiju pa Daugavpils cietoksni, kas ir vienīgais bez ievērojamām pārmaiņām saglabājies 19. gadsimta pirmās puses cietokšņa paraugs Austrumeiropā, klausījās stāstījumu par tā vēsturi un apskatīja vēsturiskās celtnes. Komandas apmeklēja arī Daugavpils Marka Rotko mākslas centru – multifunkcionālo laikmetīgās mākslas un kultūras centru, kas atrodas Daugavpils cietokšņa Artilērijas Arsenāla ēkā. Ikviens varēja baudīt  glezniecības, fotografēšanas, grafiskās, tekstila un keramikas mākslas izstādes, kā arī vēstures un kultūras eksponātus.

Projekta dalībnieki devās arī ekskursijā uz Rīgu, kuru vadīja Latvijas komanda. Viņi pastaigājās pa Vecrīgas šaurajām ieliņām un apskatīja tās ievērojamās vietas, piemēram, Rīgas Domu, Katedrāles laukumu,  Trīs Brāļus, Melngalvju namu u.c. Uzkāpa Sv. Pētera baznīcas tornī un baudīja brīnumskaisto skatu uz Rīgu no 72 metru augstuma.

Mobilitātes noslēgumā komandas iesaistījās diskusijā par projekta aktivitātēm un to izplatīšanu, visi dalībnieki saņēma sertifikātus par aktīvu piedalīšanos Erasmus+ projekta aktivitātēs. 6. mobilitāte tika veiksmīgi īstenota, visi augsti novērtēja pasākumu organizāciju un kvalitāti.

Sagatavoja Daugavpils 16. vidusskolas projekta dalībnieku komanda