DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: tālizrādes “Taņas dzimšanas diena. WEB” apmeklējums

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 2021. gada 8.novembrī 10.-12. klašu skolēni apmeklēja tiešsaistes izrādi “Taņas dzimšanas diena”. Pasākuma mērķis bija iepazīt mūsdienu teātra mākslu, ielūkoties dzimtas un valsts vēstures lappusēs, aizdomājoties par pagātni un nākotni, sabiedrību, kurā dzīvojam.

Ģertrūdes ielas teātra izrāde “Taņas dzimšanas diena” veidota kā stāsti par pagājušā gadsimta Latviju, to varētu nosaukt par atmiņu vakaru. Izrāde ir izklaidējoša, drusku haotiska, dzirkstoši viegla, vienlaikus tā ir nozīmīgs papildinājums sarunā par to, kā Latvijā atceramies 20. gadsimtu un kā patlaban dzīvojam. Stāsti, ko izrādes vajadzībām dramaturģiskā formā sakārtojusi Laila Burāne, ir reālu cilvēku stāsti. Tie ņemti no “Atmiņu lādes”, ko projektā “Tavas atmiņas Latvijas nākotnei” vāca Gētes institūts un Žaņa Lipkes muzejs. Projekta mērķauditorija bija jaunieši – tātad paaudze, kas 20. gadsimtu a priori pieredzējuši tikai caur vecāku un vecvecāku stāstiem. Tas ir būtiski, jo akcentē to, ko mēs reizēm piemirstam, ka atmiņas nav objektīvi notikušā fiksējumi, bet gan subjektīvas interpretācijas, stāsti. Izrādē ir daudz eifēmismu, ironijas, noklusējumu, stāsts nav hronoloģisks, bet lēkā no anekdotēm un nejaušām piezīmēm par privāto dzīvi pie politiskām uzrunām vai vēstures faktu skaidrošanas un atpakaļ. “Taņas dzimšanas diena” ir tehniski smalki izstrādāts un mākslinieciski ietekmīgs darbs, ko bez šaubīšanās sapratīs visi, kam labi pazīstama pagājušā gadsimta Latvijas vēsture.

 Skolēnu pārdomas:

L.Kiva: “Izrāde starp lielāko daļu teātra izrāžu nepārprotami izceļas tieši ar savu interaktivitāti. Sēžot pie datora ekrāniem, mēs paši kļuvām par daļu no notiekošā. Ikviens varēja atklāti dalīties ar dvēseli sildošām atmiņām no savas dzīves un klausīties citu cilvēku aizkustinošos stāstus. Kā liela ģimene visi kopā pārrunājām nozīmīgus un dažkārt pat pretrunīgus notikumus mūsu dzimtenes vēsturē, kas labi saglabājušies aculiecinieku atmiņās. Izrāde ir kļuvusi par lielisku iespēju jauniešiem iegrimt pagātnes gaisotnē, uzzināt vairāk par dzīves grūtībām 20. gadsimtā, kā arī izteikt savu viedokli par pagātni un padomāt par savas valsts nākotni.”

V.Grāvele: “Teātra izrādei ir interesants formāts. Man patika viss, neskatoties uz to, ka dažreiz es nesapratu, par ko aktieri runāja. Temats par vēsturiskam notikumiem un atmiņām ir nopietns un ļoti interesants. Visvairāk izrādē man patika dziesmas.”

Ņ.Degtjarovs: “Man ļoti patika priekšnesums. Priecātos, ja tas nebūtu digitālais iestudējums, bet dzīva komunikācija, labprāt pievienotos arī es. Man patika viss, es labprāt satiktos ar aktieriem dzīvajā, lai vienkārši parunātu par pagātni, nākotni, mūsu sabiedrību.”

A.Ščelčkova: “Par spīti digitālajam formātam iespaidi bija neaizmirstami. Izrādē skatītāji kļuva par viesiem Taņas dzimšanas dienas svinībās. Jau no paša sākuma aktieri mūs iepazīstināja ar pagātnes notikumiem. Tika rādītas vecas fotogrāfijas, vēstules, pieraksti no personiskām dienasgrāmatām, kara laiku lietas. Bija interesanti dzirdēt par cilvēku dzīvi tajos gados. Taņas dzimšanas dienas svinībās tika apspriesta arī mūsu iespējamā nākotne. Kā mainīsies mūsu pasaule, kad mūsu paaudze pilnībā nomainīs iepriekšējo? Šis jautājums joprojām liek man domāt… Man ļoti patika izrāde, es uzzināju daudz jauna un interesanta, iegrimu neparastā atmosfērā. Es iesaku visiem apmeklēt šo izrādi.”

Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: vēstures un sociālo zinātņu, literatūras un valodas stundās. Liels paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt šo digitālo izrādi.

Sagatavoja 10. un 11. kl. skolēni