DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Nacionālā eTwinning konference 2019

Šī gada 12. oktobrī Rīgā, “People Work” telpās, norisinājās  Nacionālā eTwinning konference, kura tika prezentēti  seši pagājušā mācību gada veiksmīgākie skolu sadarbības projekti.

Daugavpili pārstāvēja 16.vidusskolas komanda ar savu projektu «Vienādojumu mūzika» (The music of equations).  Projektā skolēni iemācījās apvienot matemātiku un mūziku – tautasdziesmas šifrēja ar vienādojumu palīdzību. Projekta dibinātāja ir direktores vietniece izglītības jomā un matemātikas skolotāja Regīna Urbanoviča. Projekta īstenošanā  aktīvi piedalījās 10 klases skolēni, ģeogrāfijas un dabaszinību skolotāja Svetlana Rudjko un mūzikas skolotāja Lilija Grakova.

Projektu pasākumā “Nacionālā balva” prezentēja Ragele Juliāna, Valērija Pogodina,   Andrejs Terehovs, Daniels Siļčonoks, Žanna Šileinis-Šileiko un Anna Siņica.   Mūsu skolēni ar lepnumu stāstīja par paveikto darbu, par iegūto pieredzi un prasmēm projekta realizācijas procesā.

Īstenojot projektu, skolēni iemācījās:

  • neirastā un veiksmīgā veidā sasaistīt mūziku ar matemātiku,
  • mērķtiecīgi un pārdomāti strādāt ar TwinSpace platformu,
  • plānot un īstenot dažādas aktivitātes, kas veicina sadarbību starp projektā iesaistītajām skolām,
  • izveidot metodisko materiālu, ko var izmantot citi skolotāji, realizējot līdzīgu aktivitāti ar saviem skolēniem.

 

Projekts  «Vienādojumu mūzika» bija vērtīgs, jo sasniegts mērķis un rezultāts:

  • veicināta skolēnu interese par matemātiku, tautasdziesmām un mūziku,
  • attīstīta matemātiskā domāšana un risināšanas prasmes,
  • padziļinātas zināšanas par tēmu “Vienādojumi”,
  • uzlabotas angļu valodas zināšanas,
  • uzlabotas komunikācijas tehnoloģiju pielietošanas prasmes,
  • izveidota elektroniskā grāmata ar vienādojumiem un to risinājumiem,
  • izveidots video albums ar tautas dziesmām.

 

Latvijas skolotājiem bija lieliska iespēja klātienē satikt ASV izglītības līderes Nady Persons un Porscha Williams no Concious Roots, kuras stāstīja par skolotāja lomu, identitāti un to, kā veidot iekļaujošu klases vidi. Konferences dalībnieki apsprieda, kā pieņemt un izprast atšķirīgo, strādājot ar dažādiem skolēniem un pieaugušajiem.

Kamēr skolotāji veidoja «identitātes apli» un diskutēja par iekļaušanu projekta finālā, skolēniem bija iespēja apmeklēt Rīgas Ilūziju Muzeju, kurā viņiem izdevās izkļūt no spoguļu labirinta, kurā  viņi saņēma neaizmirstamas emocijas, atrodoties veļas mašīnā un telpā bez gravitācijas.  

Projektā iesaistītajai vadītājai R.Urbanovičai tika piešķirts eTwinning apbalvojums – dalība eTwinning ikgadējā starptautiskajā konferencē no 23. līdz 26.oktobrim Kannās, Francijā.

Balva visiem finālistiem – “Aspired Interactives” organizētās tehnoloģiskās un praktiskās nodarbības, kur katram dalībniekam būs iespēja veikt reālas darbības un gūt pieredzi, lai padziļinātu un nostiprinātu jau iegūtās zināšanas un ieinteresētu skolēnus, jauniešus par STEM (zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātnes un matemātikas) priekšmetiem, kas nereti, skolēniem šķiet abstrakti un nesaistīti ar reālo dzīvi.

 

Sagatavoja Regīna Urbanoviča, direktores vietniece izglītības jomā, matemātikas skolotāja,

Svetlana Rudjko, ģeogrāfijas un dabaszinību skolotāja