DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Erasmus+ projekta dalībnieki Grieķijā

 

No šī gada 3. līdz 9.martam Daugavpils 16.vidusskolas pedagogu un skolēnu grupa apmeklēja Chios salu Grieķijā. Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA 2) stratēģisko skolu sadarbības partnerību projekta Nr.2016-1-TR01-KA219-034898_3  “PIE – Parent Involvement in Education – To Get Sweet Results” (“Vecāku dalība bērnu izglītošanā labāko rezultātu sasniegšanai”) ietvaros uz kārtējo aktivitāti sapulcējās pedagogi un skolēni no Latvijas, Polijas, Spānijas, Portugāles, Turcijas, Rumānijas. Mūsu skolas pārstāvjiem bija iespēja apmeklēt Grieķijas skolas un iepazīties ar mācību un audzināšanas procesa organizēšanu valstī.

Pirmajā projekta darba dienā mēs apmeklējām Volissos ciematu. Tas ir vislielākais ciemats ziemeļrietumu Hiosā. Protams, ka mūs interesēja skola. Tajā atrodas telpas pirmskolai, sākumskolai un vidusskolai. Skolā mācās tikai 150 skolēni.Tālāk turpinājām darbu projekta partnerskolā, kas atrodas Kardamilā. Mūs sagaidīja skolēni ar tradicionālajiem saldumiem. Tika sarīkota atklāšanas ceremonija. Ceremonijas laikā viesus uzrunāja administrācija, bet visiem projekta dalībniekiem bija iespēja dziedāt dziesmas grieķu valodā un dejot tradicionālās grieķu dejas, ko piedāvāja projekta organizatori. Skolēniem no 7 projekta dalībvalstīm bija iespēja labāk  uzzināt vienam  otru. Mēs izveidojām koku: līmējām zaros lapiņas ar saviem vārdiem un stāstījām par sevi, savu valsti un ģimeni.Jauki bija pastaigāties pa skolu un apmeklēt mācību klases. Šajā laikā visiem skolēniem notika stundas, tāpēc mums bija iespēja novērot mācību procesu un parunāt ar skolēniem.Jaunatnei notika aizraujoša  programmēšanas nodarbība, kur  iepazināmies ar daudzām programmām, kā arī bija iespēja pašiem darboties programmā un iemācīties, kā var veidot dažādus skaitļus ar spēles „Domino” figūriņām.Vēlāk devāmies pastaigāties pa  Kardamila ciematu. Redzējām monumentus un uzzinājām ciemata vēsturi. Ļoti interesanti visiem bija apmeklēt un uzzināt daudz jauna par pareizticīgo baznīcu „Moni Moundan of Diefha St. John Prodormoe”. Nav zināms, kad tā tika uzcelta. Bet ir pieņemts, ka ir uzcelta Bizantijas laikos – 968.g. Un par vīna ražošanas darbnīcu „Kafelas P. Estate”. Šajā darbnīcā tiek gatavots Grieķijas tradicionālais vīns. Uzzinājām par vīna ražošanas procesu.

    Viena no izzinošākajām ekskursijām bija pa pašu Hiosu. Pilsētā apmeklējām Hiosa Nacionālo bibliotēku, kur tiek glabātas  vecas grāmatas. Bibliotēkā varējām redzēt dažādu ciematu nacionālo apģērbu, gleznas, kurās tika attēloti Hiosa valdnieki un darbarīkus no Bizantijas laikiem. Visi darbarīki tika atrasti ziemeļu Hiosā. Pēc tam devāmies ekskursijā uz muzeju „Mosque”. Tas ir veltīts atradumiem no Bizantijas laikiem. Muzejā glabājas trauki, darbarīki, svētbildes un  arhitektūras elementi. Bija iespēja iepazīties ar Hiosa pili, kas tika uzcelta 10.gs.. Tagad tā tiek restaurēta. Mūsdienās pils ēkās atrodas bibliotēka, veikali un arhitektu organizācija. No šīs pils tika saglabātas Turku pirtis, un tās tika restaurētas. Apmeklējot Turku pirtis, uzzinājām, kā dzīvoja cilvēki senajos laikos. Devāmies uz 

Kamposu, kur atrodas bijušo valdnieku vasaras māja. Šī vieta ir īpaša, jo šeit aug mandarīnu, apelsīnu un citronu koki. Kamposā apmeklējām muzeju, kur iepazināmies  ar rīkiem, kuri ir pielietojami, gatavojot sulas un saldumus no šiem augļiem.

Trešdienu uzsākām ar tradicionālo grieķu deju studijas apmeklēšanu, kur iemācījāmies 4 dažādas dejas. Arī noskatījāmies filmas par iemācītajām dejām, kā arī uzzinājām, ka katrā Hiosa ciematā ir savs tradicionālais tērps, kas piemērots dejošanai.

Ceturtdienu uzsākām ar ekskursiju uz mastikas muzeju, kas tika atklāts 2016.gadā. Muzejs atrodas Pyrgi ciematā, dienvidu Hiosā. Tā ir vienīgā vieta pasaulē, kur aug mastikas koki. Uzzinājām, kā aug mastikas koki, kā iegūst un savāc mastiku, un uzzinājām produktu ražošanas procesu. Muzejā redzējām darbarīkus, ar kuru palīdzību gatavo produktus no mastikas. Mastiku lieto medicīnas, kosmētikas un produktu ražošanā. Mums bija iespēja nopirkt suvenīrus un saldumus, kā arī pastaigāties pa dārzu, kur aug mastikas koki.Vēlāk apmeklējām pašu Pyrgi ciematu. Tas ir viens no lielākajiem ciematiem Hiosā, un tas ir pazīstams kā krāsains ciemats, jo katra māja ir izkrāsota melnās un baltas krāsās, un uz mājām ir izveidotas dažāda veida figūriņas. Apmeklējām  Mesta ciematu — tas ir Hiosa tradicionālais ciemats, kur cilvēku galvenā nodarbošanās ir mastikas apstrāde. Ciematā visas ieliņas ir šauras un ceļi, sanākot kopā, veido labirintu. Mestas centrā atrodas vislielākā baznīca Hiosā, kuru mums bija iespēja apmeklēt. Šajā dienā katra valsts varēja parādīt savus talantus un nodziedāt dziesmu dzimtajā valodā. Mēs nodziedājām dziesmu „Auga, auga rūžeņa”.

Devāmies ekskursijā uz Marijas māju, kura tika uzcelta 18.gs. Tā tika restaurēta, un tagad tur atrodas vislielākā kuģniecības aģentūra pasaulē. Marijas mājā iepazināmies ar kuģu vēsturi un kā attīstījās kuģniecība pasaulē.  Apmeklējām Anavatos ciematu, kur atrodas vislielākais klosteris Hiosā. Uzzinājām klostera vēsturi un redzējām saglabājušās mozaīkas svētbildes. Anavatosā apmeklējām pilsdrupas. Pili uzcēla Hiosa iedzīvotāji, jo viņi baidījās un bēga prom no pirātiem. Augonimi ciematā  pastaigājāmies pa  ieliņām, kur redzējām vecas mājas un skaistas dabas ainavas. 

Daugavpils 16.vidusskolas 10.klašu grupai bija ko pastāstīt Chios pašvaldības vadībai par mūsu skolu, Daugavpils pilsētu un dzimteni Latviju. No savas puses Chios vadība stāstīja  par to, ka mūsu projekts ir svarīgs Hiosam. Bija iespēja noskatīties videofilmu par Hiosa salu.  Esam ļoti pateicīgi par sadarbību. Paldies viņiem par atbalstu!

Mūsu atmiņā paliks brīnišķīgie grieķi, skaistā arhitektūra, ziedošie kalni un gaiši zilā Egejas jūra, lietderīgie kontakti ar jaunatni un pedagogiem  no Polijas, Rumānijas, Portugāles, Spānijas, Grieķijas, Turcijas.

Pateicamies mūsu direktorei Olgai Dukšinskai par šī interesantā projekta realizēšanu!

 

Sagatavoja 10. kl. skolnieces

Valērija Pečonka, Laura Matuseviča