DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Jauno ģeogrāfu skola – iespaidi un rezultāti

   Sestdien, 16.janvārī, Daugavpils 12. vidusskolā notika trešā šajā mācību gadā LJGS nodarbība, kurā tika piedāvāts neparasts temats „Militārā un sakrālā ģeogrāfija”.

Jāsaka, ka tieši ģeogrāfijas jautājumu šoreiz bija maz. Nodarbība sākās ar konkursu „Latviešu folklora” (pēc latviešu tautas pasaku un dainu motīviem). Bija arī jautājumi par latviešu tautas svētkiem – Līgo, Miķeļiem. Nākamā aktivitāte – „Kauju vēsture”, sākot ar Kuļikovas kauju un beidzot ar kauju pie Nāves salas. Tālāk dalībniekus testēja par tēmu „Kultūras vēsture” (Senā Ēģipte, Skandināvija). Noslēgumā bija jautājumi par reliģiju vēsturi, turklāt ne par universālajām un lokālajām reliģijām, kas tiek mācītas vidusskolas kursā, bet par netradicionālajām (zoroastrisms, scientoloģija, mormoni, baptisti, sektanti – Jehovas liecinieki un Aum Shinrikyo).
Kopumā konkursos piedalījās 65 skolēni no Rēzeknes, Viļāniem un četrām Daugavpils skolām (Valsts ģimnāzijas, Krievu vidusskolas–liceja, 12. un 16.vidusskolas). Visās vecumgrupās labākie rezultāti ir jaunajiem ģeogrāfiem no Rēzeknes.

Tagad par mūsu skolas audzēkņiem. 7.klases skolēni Rostislavs Osipovs un Aleksandrs Kaufmans bija visjaunākie nodarbības dalībnieki (pārējie – 9.-12.kl.). Jāatzīmē, ka savā vecumgrupā Rostislavam Osipovam ir sestais rezultāts no 31, bet konkursā „Karte” viņš bija labākais pamatskolas grupā, kaut gan ģeogrāfiju sāka mācīties tikai 7.klasē. Malacis! Diezgan labi rezultāti ir arī Veronikai Griņko (11.kl.) un Vadimam Vasiļjevam (12.kl.). Jābrīnās, ka savās apakšgrupās viņi arī ir sestie.

Skolēnu atsauksmes par nodarbību ir šādas: „Bija grūti, toties interesanti. Mēs uzzinājām daudz jaunā.”

Piebildīšu arī, ka nodarbība notika valsts valodā, tā ka sanāk dubults, pat trīskāršs efekts – gūtas jaunas zināšanas ģeogrāfijā, vēsturē, kā arī latviešu valodā.

Informāciju sagatavoja: ģeogrāfijas skolotāja Svetlana Rudjko