DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Jēkabpili

2024. gada 8. oktobrī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 5.b un 5.c klases skolēni kopā ar klases audzinātājām Valēriju Sudniku, Natašu Semjonovu un skolotāju Tatjanu Pečonku devās ekskursijā uz Jēkabpili, lai iepazītu Latvijas kultūrvēsturi un tradīcijas.

Ekskursija sākās ar viesošanos Sēļu sētā – unikālā brīvdabas muzejā, kur skolēniem tika sniegta iespēja iepazīties ar senlatviešu dzīvesveidu un lauku sadzīvi. Viņi redzēja, kā senāk tika uzturētas lauku mājas un kādi bija zemnieku ikdienas pienākumi. Skolēni ar lielu interesi vēroja un apskatīja dzīvojamo māju, graudu klēti, mazo klēti, kalvi, vējdzirnavas un pirti. Arī viņiem bija piedāvāts izspēlēt dažādas senās spēles un sacensties savā starpā.

Viens no aizraujošākajiem ekskursijas mirkļiem Sēļu sētā bija radošā muzejpedagoģiskā nodarbība “Jēkabpils cukurfabrikas stāsts”, kurā skolēni paši gatavoja cukura izstrādājumus – ledenes. Tas bija interesants process, kas ļāva audzēkniem uzzināt, kā no pavisam vienkāršām sastāvdaļām radīt ko garšīgu un skaistu, ko pēc tam varēja arī nogaršot. Radošā aktivitāte palīdzēja skolēniem labāk saprast, kā senāk tika gatavoti saldumi, un deva iespēju izbaudīt procesa prieku.

Pēc tam mēs devāmies uz Krustpils pili, kas ir viena no nozīmīgākajām kultūrvēsturiskajām vietām Latvijā. Tā bērniem atklāja aizraujošu vēsturi par Latvijas viduslaiku periodu un vietējām leģendām. Pils gida stāsti par senajiem notikumiem lika skolēniem justies kā īstajiem piedzīvojumu meklētājiem. Vēsturiskās telpas un eksponāti radīja autentisku sajūtu, ka viņi ir nokļuvuši atpakaļ viduslaikos.

Brauciena laikā mēs guvām jaunas zināšanas un neaizmirstamas sajūtas. Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par lielisku iespēju!

Informāciju sagatavoja: 5.b klases audzinātāja V. Sudnika un 5.c klases audzinātāja N. Semjonova