DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Kas par putnu ir pūce?

Sācies jaunais gads ar jauno tematu “Es piedalos”, kura ietvaros kopā ar sagatavošanas grupas Nr.6 “Gulbītis” (Raipoles 8) bērniem runājam par mūsu mazākajiem draugiem – putniem. Kā parasti tēmas sākumā  bērni pastāstīja, ko zina par putniem un ko vēlas uzzināt. Sākām runāt par putniem, to dzīvesveidu, izskatu, interesantiem faktiem par tiem un pielāgošanos dzīves videi.

Sevišķi lielu interesi bērni izrādīja par pūcēm. Tiem bija daudz jautājumu, piemēram: Kā pūces dzīvo ziemā? Kāpēc pūce galvu ierauj ķermenī? Kā un kāpēc viņa groza galvu? Kā lido pūces? Un vai tiešām, viņas spārni ir lielāki nekā pati pūce? Vai tiešām visas pūces dzied dažādi? Kāpēc viņām ir tādas lielas acis?

Visu nedēļu mēs veltījām pūču izzināšanai, lai uzzinātu atbildes uz visiem šiem jautājumiem. No sākuma mēs uzzinājām, kas  par putnu ir pūce? Bērniem bija piedāvāts kopā ar vecākiem pārrunāt par tām, izpētīt grāmatas un enciklopēdijas. Rezultātā bērni stāstīja viens otram par to, ko katrs uzzināja. Grupā bērniem bija iespēja skatīties gan prezentācijas, gan videofragmetus par šo interesanto putnu. Attālināti bērni iepazinās ar pūcēm, kuras dzīvo “Raptors” parkā Demenē. Bet vai  jūs zināt, cik ir pūču sugu ? Izrādās, to ir pāri 200 ! Kopā ar bērniem mēs  izveidojām prezentāciju par 17 pūču sugām, par tām, kuras visvairāk interesēja bērnus – meža pūce, apodziņš, plīvurpūce, bikšainais apogs, ziemeļpūce, baltā pūce un citām. Tagad mēs zinām, ka katrai pūču sugai ir sava balss, kura skan īpaši.

Visa nedēļa bija ļoti aizraujoša un darbīga. Bērni pildīja dažādus uzdevumus, spēlēja galda spēles, zīmēja, aplicēja, stāstīja un lasīja dzejoļus, meklēja informāciju grāmatās. Nedēļas beigās tika izveidots kopīgais darbs “Koks, kurā dzīvo pūces”, tas kopā ar citām bērnu darinātām pūcēm, tagad priecēs visus iestādes bērnus, vecākus un darbiniekus mūsu lieliskajā PŪČU izstādē.

 Informāciju sagatavoja J.Matule un L.Sidorova,  grupas “Gulbītis” pirmsskolas izglītības skolotājas