DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: virtuālā ekskursija uz Iluzionisma teātri, muzeju “ Mystero”

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros mums, 7.a klases skolēniem, tika piedāvāta lieliska iespēja tiešsaistē apmeklēt Rīgas Iluzionisma teātri, muzeju. Virtuālās ekskursijas mērķis – uzzināt par oriģinālās iluzionisma skatuves mākslas žanru daudzveidību, par  burvju skatuves mākslas noslēpumiem un attīstības vēsturi Latvijā un pasaulē. Rīgas  Iluzionisma teātra, muzeja Mystero, izveidotāji ir burvju mākslinieki Dace, Dante un Enrico Pecoli (Pezzoli). 

Mūsu ceļojums bija ļoti aizraujošs, interesants, burvīgs. Ceļojot pa muzeja zālēm, mēs ieskatījāmies burvju mākslas pasaulē. Mēs bijām grimētavā, kur burvju meistari gatavojas šovam. Apskatījām pasaules slavenāko iluzionistu portretus, daudz uzzinājām par pasaules slavenajiem burvju meistariem, piemēram, Deividu Koperfīldu un Enriko Pecolli. Uzzinājām, ka burvju meistari bija pazīstami jau Senajā Grieķija un Senajā Ēģiptē. Mēs aplūkojām „Raganu zinību grāmatu” – pirmo pasaules grāmatu par burvjiem, kura tika uzrakstīta, lai viduslaikos pasargātu burvju meistarus no inkvizīcijas. Bijām arī kinomākslas istabā un uzzinājām, ka kino agrāk sauca par fantasmagoriju. Man ļoti iepatikās Hudini istaba. Hudini bija slavenais slēdzeņu atvēršanas meistars. Ļoti aizraujoši bija ceļot pa Zelta istabu, kurā ir savāktas burvju kastītes no seniem laikiem, no dažādām valstīm. Visvecākais burvju trika komplekts muzejā ir no Vācijas. Bijām mēs arī muzeja otrajā stāvā, kur atrodas Mistērijas istabas brīnumi. Ceļojuma laikā mums bija iespēja paspēlēt un iemācīties trikus.

Protams, mums bija ļoti interesanti uzzināt par burvju mākslu Latvijā.  Jānis Štrauss bija pirmais Latvijas slavenais burvju meistars, kas bija ļoti populārs Eiropā. Burvju meistars Jūlijs Krastiņš sauca sevi par profesoru San Martino de- Kasrtrocca.

Virtuālās ekskursijas beigās mums parādīja „Ziepju burbulīšu” istabu un pastāstīja par ziepju burbuļu vēsturi, kā arī parādīja komplektus burbuļu veidošanai. Arī mēs noskatījāmies nelielu epizodi no izrādes „Zemūdens burvju šovs”, kura 2018.gadā kļuva par labāko izrādi visai ģimenei. Nu gan iespaidīgi! Šo šovu es labprāt apmeklētu! Domāju, mani klasesbiedri arī.

Ekskursijas laikā  mēs paplašinājām savu redzesloku, uzzinājām, ka kļūt par iluzionistu vai burvju meistaru nemaz nav tik viegli:  ļoti labi jāzina fizika, matemātika un psiholoģija.

Gribētos pateikt paldies programmai “Latvijas skolas soma” par lielisko iespēju aizraujoši ceļot, neizejot no mājām.

Sagatavoja Gļebs Tuktarovs,7.a klases skolnieks