DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Ekskursija uz Saeimu

Š. g. 11. oktobrī 10.a, 11.d klases skolēni un Erasmus+ projekta “LIFT of Democracy” dalībnieki (12.a) devās uz Saeimu,  lai vairāk uzzinātu par mūsu valsts likumdevējiestādi un deputātu darbu tajā.

Ekskursijas laikā jaunieši apmeklēja Sarkano un Dzelteno zāli, balsošanas istabu, kā arī “dāvanu” istabu. Ieskatījāmies arī sēžu zālē. Iespaidīgi bija redzēt krēslus ar deputātu vārdiem un katra balsošanas pulti. Diemžēl uz šiem krēsliem apsēsties nedrīkstēja, uz tiem var sēdēt tikai pats deputāts vai kāds, kuram viņš to ir atļāvis. Uzzinājām, ka Saeima ir viens no nedaudziem Eiropas parlamentiem, kas darbojas vēsturiskajās telpās.

Apmeklējuma laikā jaunieši daudz vairāk uzzināja par politiskajiem procesiem Latvijā, Saeimu un tās struktūru, likumdošanu, deputātu darbu, valsts demokrātiju un sabiedrības līdzdalību. Pēc ekskursijas Saeimas apmeklētāju un informācijas centrā bija tikšanās ar Saeimas deputāti Svetlanu Čulkovu. Sarunas laikā tika uzdoti interesējošie jautājumi par deputātu darbalaiku un profesionālo karjeru, likumdošanas procesu un Latgales reģiona attīstības politiku, kā arī Svetlana izstāstīja savu ceļu līdz deputātei.

Šī iepazīšanās ar vietu, kur tiek izstrādāti un pieņemti likumi, bija lieliska pilsoniskās audzināšanas stunda, sākot ar personas dokumentu pārbaudi, pierādot, ka noteikumi ir jāievēro visiem.

Informāciju sagatavoja: 10.a klases audzinātāja Jeļena Šilova