DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: muzejpedagoģiskā nodarbība “Ciemos pie meistariem keramikas darbnīcā”

Maija beigās programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 11.a klases skolēni apmeklēja Latgales keramikas centru, kurā jauniešiem bija iespēja darboties meistardarbnīcā podnieka vadībā. Nodarbības mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar podniecības vēsturi un tās tradīcijām, pievēršot uzmanību darbam uz podnieka virpas, keramikas izstrādājumu veidošanai, žūšanai un termiskajai apstrādei, kā arī radīt priekšstatu par Latvijas kultūras mantojuma daudzveidību.

Latgales keramika – tautas podniecības nozare ar īpatnējām, spilgtām, noturīgām novada tradīcijām. “Latgales keramika” kā jēdziens sevi pieteica 20. gadsimtā. Daugavpils keramiķu studija ir pirmā Latgalē, kas ieguvusi Tautas lietišķās mākslas studijas nosaukumu. Tajā kopš dibināšanas kopā darbojas gan tautas daiļamata meistari, gan amatnieki, gan keramiķi ar akadēmisko izglītību.

Iepazīstoties ar keramikas ekspozīcijām, apskatot video par darbu tapšanu un apdedzināšanu, skolēniem bija iespēja iejusties keramiķa lomā. Tāpat nodarbības laikā viņi uzzināja vēsturiskus faktus un nostāstus gan par ēkas vēsturi, kurā 70. gados strādāja tēlnieki, gan arī par vienu no lielākajām malkas krāsnīm Latgalē. Skolēni noskatījās Daugavpils keramiķu izstādi un paši veselu stundu veidoja savus meistardarbus no māla, ko darbnīcā piegādā no Lietuvas.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju iepazīt keramikas mākslu!

Sagatavoja:11.a klases audzinātāja Svetlana Rudjko