DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Araišu ezerpili

Šī gada 26.aprīlī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas 9.d, 7.d un 5.d klašu skolēni kopā ar skolotājām Oksanu Staņeviču, Irinu Hiļmani, Allu Mihailovu un Liliju Petkuni devās aizraujošā ceļojumā uz seno latgaliešu apmetni – Āraišu ezerpili.  Tā ir vienīgā 8./9.–10. gadsimta nocietinātas dzīvesvietas rekonstrukcija Eiropā, kultūrvēsturisks objekts, kas izceļas ar unikāliem arheoloģiskiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu.

Skolēniem bija novadīta ekskursija pa Āraišu ezerpili, kur skolēni varēja iepazīties ar seno latgaliešu dzīvesveidu, tradīcijām, aplūkot un pataustīt darbarīkus, un pielaikot īstu latgaliešu tautastērpu un rotaslietas.

Pēc ekskursijas skolēniem tika novadīta praktiskā nodarbība. Tas bija īstais piedzīvojums! Audzēkņus sadalīja grupās. Katra saņēma savu grozu ar uzdevumiem un devās ceļojumā, meklējot objektus un pildot dažādus uzdevumus, lai pasākuma beigās iegūtu dāvanas. Skolēni lasīja Atskaņu hronikas fragmentu par Saules kauju, mēģināja ieņemt Āraišu kastellas tipa viduslaiku pilsdrupas, izmantojot trebušetu. Meitu salā bija aplūkojamas celtnes, veidotas kā rekonstrukcijas pēc Latvijā un kaimiņu zemēs iegūtajiem arheoloģiskajiem datiem par šāda veida akmens un bronzas laikmeta mājokļiem. Tur bērni varēja iejusties seno laiku cilvēku dzīvē un papūlēties, lai izgatavotu traukus, sagādāt sev miltus maizes cepšanai, pārģērbties tautas tērpos, un, atbildot uz  āķīgiem vēstures jautājumiem, atrast ceļu atpakaļ uz Apmeklētāju centru. Ātrākie, prasmīgākie un zinošākie grupu dalībnieki saņēma dāvanas.

Šajā pasākumā mūsu skolēni savām acīm varēja ieraudzīt to, par ko tik daudz lasīja vēstures stundās. Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju bagātināt skolēnu zināšanas par Latvijas vēsturi un paplašināt redzesloku!

Sagatavoja: vēstures skolotāja Oksana Staņeviča