DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Vides diena Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolā

2024. gada 25.aprīlī Daugavpils valstspilsētas pašvaldības pārstāvji vadīja nodarbību “Iekļaujoša un ilgtspējīga dzīvesveida ietekme uz apkārtējo vidi” Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas jauniešiem. Tās ietvaros skolēni uzzināja arī par diviem pašvaldības starptautiskajiem projektiem vides jomā – Baltiplast un Re-Gen.

Projekts “Baltijas pieeja rīcībai ar plastmasas piesārņojumu aprites ekonomikas kontekstā” (“Baltic Approaches to Handling Plastic Pollution under a Circular Economy Context”),  BALTIPLAST / nr.#C021, tiek īstenots Eiropas Savienības INTERREG Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027.gadam ietvaros sadarbībā ar 5 Baltijas jūras reģiona valstīm: Vācijas, Zviedrijas, Somijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Tā mērķis ir informēt sabiedrību par īstenojamajiem pasākumiem vienreizlietojamās plastmasas atkritumu daudzuma samazināšanai mājsaimniecībās, birojos un uz ielām, kā arī pārstrādātās plastmasas apjoma palielināšanai, tādā veidā sekmējot plastmasas atkritumu daudzuma samazināšanos Baltijas jūras reģionā. BALTIPLAST fokusējas uz atbildīgu resursu izmantošanu, domāšanas veida un patērētāju uzvedības maiņu.

Projekts “Publiskās ārtelpas pielāgošana sporta aktivitātēm pilsētvidē jauniešu līdzdalības veicināšanai” (“Public space regeneration through integrated urban sports hubs for the participation of young citizens”), Re-Gen, Nr.20269, tiek īstenots ar Eiropas Savienības starpreģionu sadarbības programmas URBACT IV finansiālu atbalstu. 2024.gadā pašvaldība ir uzsākusi integrētā rīcības plāna izstrādi pašvaldības publiskās ārtelpas atdzīvināšanai, uzsverot jauniešu līdzdalības veicināšanu caur sporta aktivitātēm. Rīcības plāna izstrādes ietvaros ir būtiska pilsētas skolu audzēkņu iesaiste, apzinot esošās brīvā laika pavadīšanas iespējas pilsētas publiskajā ārtelpā un iegūstot jauniešu redzējumu par publiskās ārtelpas attīstību tuvākajā nākotnē. Šajā kontekstā ne mazāk svarīgi ir runāt ar jauniešiem par viņu dzīvesveidu un ikdienas paradumiem caur ilgtspējības prizmu.

9. un 11. klases skolēni aktīvi iesaistījās nodarbībā – gan diskutējot par to, kā Daugavpils valstspilsētas apkaimes vidi padarīt jauniešiem draudzīgāku, gan arī par ekoloģijas jautājumiem, runājot par atkritumu šķirošanas nozīmīgumu un plastmasas atkritumu veidiem.

Sagatavoja: Marina Pučka