DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Vecāki skolotāju lomā

2024.gada 26.aprīlī Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolā APU programmas ietvaros notika radošais eksperiments „Skolotājs uz vienu dienu”, kura mērķis bija iesaistīt ģimenes mācību procesā, lai  paaugstinātu ģimenes statusu bērna apziņā, sekmētu kopīgo radošo darbību, audzinātu cieņu pret vecākiem ģimenes locekļiem un attīstītu saskarsmes prasmes.

Tā bija neparastā diena! Mācību kabinetos skolotāju vietā skolēni ieraudzīja savus vecākus un brāļus, kas laipni atsaucās uz APU komandas aicinājumu novadīt mācību stundas, iepriekš saskaņojot mācību vielu ar priekšmetu skolotājiem.

Pirmo stundu vadīja 1.d klases skolēnu māmiņas Jūlija Juhneviča un Anžela Goršanova. Viņas sagatavoja klases stundu par tēmu „Profesiju pasaule”. Pēc māmiņu domām, skolotāja darbs ir grūts.

Matemātikas stundu novadīja Velta Tumaseviča (Milas Tumaševičas māte) un 4.d klases skolēna Anžeja Bičkovska  brālis Arturs Bičkovskis, kurš ir Daugavpils Universitātes students. Viņš bija ieinteresēts pārbaudīt sevi praksē. Pēc Veltas Tumaševičas vārdiem, bērnam ir ļoti grūti izskaidrot materiālu, ja viņš nesaprot. Kā atrast veidus, kā mācīt un izskaidrot? Kā atrast pieeju katram bērnam?

2.d klases skolnieces Melinas Zajarnijas māte Veronika Zajarnija novadīja dabaszinību stundu par tēmu “Dzīvnieki”. Viņa pastāstīja, ka gatavošanās nodarbībai un materiāla meklēšana prasīja daudz laika, uzstāšanās bērnu auditorijas priekšā radīja trauksmi un stresu.

Ksenija Rutkovska (2.d klases skolnieces māmiņa) izvēlējās vadīt sporta stundu. Viņa teica, ka būt par skolotāju ir sarežģīti, ir vajadzīga milzīga pacietība.

Trešā stunda 3.d klasē bija dizains un tehnoloģijas par tēmu „Bumbieru mozaīka”, kuru novadīja Ludmila Vasiļjeva (Vasiļjevas Viktorijas māmiņa). Skolēni nodarbībā veica radošu darbu. Ludmilai ļoti patika bērni, viņi gribēja iemācīties ko jaunu! Pēc pašas māmiņas vārdiem, būt par dizaina skolotāju nav vienkārši, bet ļoti interesanti.

Ceturtā stunda 2.d klasē bija klases audzināšanas stunda, kuru novadīja Aivars Skačkovskis, Artura vecākais brālis, Daugavpils Universitātes students. Stundas tēma bija “Veselīgs dzīvesveids”. Aivars atzinās pēc stundas, ka skolotāja profesija  ir ļoti sarežģīta, jo bez zināšanām, kuras ir jāsniedz skolēniem, skolotājam vēl arī jāieinteresē skolēni, lai stundā būtu kārtība un disciplīna.

Pēc pašu skolēnu atzinumiem, tas bija ļoti interesanti un aizraujoši, kad skolotāju vietā stundas vada vecāki. Tie skolēni, kuru vecāki šajā dienā bija aizņemti un nevarēja piedalīties pasākumā, bija nedaudz sarūgtināti, jo gribējās, lai arī viņu mamma vai tētis ieietu klasē un vadītu stundu. Šī diena bija jauka un interesanta, to teica lielākā skolēnu daļa. Protams, ka atzinās skolēni, viņi pēc tam ilgi vēl runāja par šo dienu. Tas ir vislabākais rādītājs, ka pasākums ir simtprocentīgi izdevies, jo galvenais pasākuma mērķis bija tieši skolas un ģimenes saliedēšana.

 Sirsnīgs paldies visiem, kas atbalstīja šo pasākumu!

Sagatavoja: skolas psiholoģe  J. Kaļiņina