DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Liepāju

Šī gada 22. martā mūsu skolas 9. c klases skolēni ar skolotājiem Alīnu Šumilo un Juri Bleideli programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros apmeklēja Liepāju – pilsētu, kurā piedzimst vējš, kura atrodas “vētru un dzintara krastā”.

Liepāja mūs sagaidīja ar smidzinošu lietu un jūras gaisa svaigumu. Sākumā devāmies izzinošā ekskursijā pa pilsētu, apmeklējām Karaostas kanālmalu – vietu, kurā no karakuģa “Saratov” nokāpa Latvijas valdība, lai veidotu nesen nodibināto valsti. Redzējām Dzintara smilšu pulksteni, kas atgādina par pasaules mainību un laika neatgriezeniskumu. Vislielākās emocijas daudziem izraisīja tikšanās ar Baltijas jūru. Ekskursijas turpinājumā apmeklējām koncertzāli “Lielais Dzintars”, kur varējām apbrīnot arhitektu, projektētāju un celtnieku kopdarba iemiesojumu dzintarkrāsas stiklā un metālā.

Protams, ar vislielāko nepacietību gaidījām braucienu uz Karaostas Ziemeļu nocietinājumiem, lai piedalītos spēlē “Izlaušanās no PSRS”. Tā ļauj dalībniekiem atgriezties 40 gadus senā pagātnē, atgādinot par mūsu valsts neseno vēsturi – PSRS okupācijas periodu. Spēles uzdevums ir, saliedēti darbojoties, pārvarēt dažādus šķēršļus, nepamanītam karaostas nocietinājumu labirintos izlauzties brīvībā. Komanda darbojas pēc devīzes “Viens par visiem, visi par vienu!”. Svarīgākais šajā spēlē ir komandas gars, savstarpēja izpalīdzība un „drauga pleca” sajūta. Atrodoties PSRS pierobežas zonā, ir jāpārvietojas klusu, slēpjoties un izlūkojot apkārtni. Ja kādu no komandas pamanīs robežsargi, tiks sacelta trauksme, un spēle ir beigusies. Uzdevums nav izpildīts.

Spēles laikā mēs darbojāmies divās komandās, atbalstījām viens otru, saliedējāmies. Bija pat nedaudz bail, ekstremālas situācijas un adrenalīns bija šīs spēles pavadoņi. Beigās spēles vadītāji, kuri bija ģērbušies kamuflāžas formā, mūs uzslavēja par neatlaidību un cīņassparu, pārvarot visdažādākos šķēršļus. Katra no komandām saņēma sertifikātu par dalību spēlē un saldumus.

Lai gan mājupceļš bija tāls, tas pagāja ātri, jo bijām guvuši tik daudz iespaidu un pozitīvu emociju. Arī citām klasēm varam ieteikt – brauciet ekskursijā uz Liepāju, tur ir ko redzēt!

Sagatavoja: J.Bleidelis