DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: centra “Inženieru arsenāls” apmeklējums

Programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros 2024.gada 11. aprīlī 2.b klases skolēni devās uz Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centru “Inženieru arsenāls” ar mērķi uzzināt par reģiona, Latvijas un pasaules tehnikas un dizaina attīstības vēsturi.

Centra apmeklējuma laikā 2.b klases skolēniem bija iespēja iepazīt plašāko motorizēto transportlīdzekļu ekspozīciju Latgalē. Tā ir unikāla retro tehnikas un lietišķā dizaina ekspozīciju platforma, kas ir izvietota vēsturiskajā 19. gs. ēkā Daugavpils cietoksnī. “Inženieru arsenālā” ir izveidotas četras ekspozīciju zonas ar kopējo platību 2500 m2: industriālā dizaina vēstures un spectehnikas, padomju spēkratu, mototehnikas un rietumu retro automobiļu sektori. Īpaša loma veltīta Daugavpils industriālajam mantojumam (skrošu rūpnīca, pievadķēžu rūpnīca). Ekspozīcijas galvenā daļa ir pārstāvēta ar objektiem no privātkolekcijām. Vecākie no tiem datēti ar 19. gadsimtu. Skolēni uzzināja, ka vēsturiski šeit izgatavoja un remontēja apbruņojuma priekšmetus, instrumentus fortifikācijas un sapieru pasākumiem. Šeit atradās krāsošanas, namdaru, ratu, virpotāju, galdnieku, atslēdznieku darbnīcas, lietuve, rasētava, modeļtelpas un citas darbnīcas. 

Skolēnu atsauksmes:

„Izstādē ir retro mašīnas, kuras uz 90% sastāv no oriģinālām detaļām, un daudz mašīnu ir atjaunotas.” (Anastasija)

“Interesanti bija uzzināt, ka vilcienā ir poga, kuras nosaukums ir „Dead man`s  switch” vai mirušā vīrieša slēdzis, kas ir paredzēts vilciena apturēšanai, piemēram, nāves, samaņas zuduma dēļ.” (Romans)

“Es uzmanīgi klausījos stāstījumu, uzzināju daudz jaunas informācijas par vilciena uzbūvi, mašīnām un motocikliem.” (Vasilisa)

 “Ar lielu interesi apskatīju spīdveja motociklus, tērpus, balvas.” (Konstantīns)

„Palika atmiņā piramīda no veciem telefoniem, radio, mūzikas atskaņotājiem.” (Kirills)

Jaunās zināšanas noderēs arī mācību procesā: sociālo zinību stundās, dizaina un tehnoloģiju un vizuālās mākslas stundās.

Paldies Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina centram un gidei Jūlijai par interesantu stāstījumu! Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju uzzināt par bruņinieku dzīvi un Dinaburgas pils vēsturi.

Sagatavoja: 2.b klases audzinātāja I.Šestaka