DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas pasākums

2024. gada 25. martā Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas 12. a klases skolēni apmeklēja Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas pasākumu, kurš notika A. Pumpura skvērā pie piemiņas akmens “Nevainīgajiem sarkanā terora upuriem”, pieminot 1949. gada 25. marta deportācijas un komunistiskā genocīda upurus. Šajā dienā no Latvijas uz Sibīriju tika izsūtītas vairāk kā 10 000 ģimeņu – Latvijas zemes saimnieku.

Pasākumu organizēja Daugavpils Politiski represēto klubs, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs un Vienības nams, atbalstīja Daugavpils valstspilsētas pašvaldība, Latvijas Republikas Zemessardzes 3. Latgales brigādes 34. kājnieku bataljons, Jaunsardzes departamenta 2. novada nodaļa.

Pasākuma laikā uzstājās aculiecinieki, kas dalījās savās atmiņās par tiem šausmīgajiem  notikumiem – par vēstures notikumu, cilvēku pārdzīvojumiem un jūtām –, skolēni no Daugavpils vidusskolām ar savu priekšnesumu – represēto cilvēku stāstiem, dziesmu un dzejoļiem –, pašvaldības pārstāvji. Uzstāšanās gaitā viena no galvenajām domām bija – ne tikai atcerēties par notikušo, bet arī nepieļaut līdzīgo notikumu atkārtojumu.

Pasākumā noslēguma klātesošie nolika ziedus pie piemiņas akmens.