DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: “Vargāna stāsts”

Kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 3.a, 3.b, 3.c, 4.a, 4.b un 4.c klases skolēni š.g. 17.janvārī  piedalījās nodarbībā  “Vargāna stāsts”, kuru vadīja stāstniece un kultūrmantojuma glabātāja Līga Reitere. Pasākuma mērķis bija iepazīt ritma nozīmi sadzīvē un kultūrā, vērot un klausīties vargāna spēli, iepazīt dažādas instrumenta spēles tehnikas.

Nodarbības sākumā skolēni ieklausījās nepazīstamā instrumenta skanējumā. Tas bija vargāns – mazs, bet diezgan izplatīts tradicionālais mūzikas instruments Latvijā un pasaulē. Stāstniece Līga Reitere to nodemonstrēja, kā arī parādīja savu dažādu valstu vargānu kolekciju. Turpinājumā skolēni paši mēģināja spēlēt vārganu. Vadītāja radīja, kā pareizi turēt mūzikas instrumentu, lai tas varētu skanēt. Vargānu liek pie lūpām vai zobiem, pieturot ar vienu roku, bet ar otras rokas rādītājpirkstu strinkšķina tā dzelzs mēlīti. Izradās, tas nav tik vienkārši. Nodarbības beigās skolēni veidoja muzikālu saspēli, kad kopā vienā ritmā spēlēja vargānu. 

Liels paldies Līgai Reiterei par kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm. Nodarbība bija ļoti interesanta, aizraujoša un iedvesmoja mūsu skolēnus lepoties ar mūsu tautas seno kultūras mantojumu, kas ir saglabājies līdz mūsu dienām cauri gadsimtiem.

Sagatavoja: 3.un 4. klašu audzinātājas