DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Bausku

2023.gada 20. oktobrī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 8.b, 8.c un 9.a klases skolēni kopā ar klases audzinātājām Jeļenu Abramovu, Žannu Ugarenko un Jeļenu Šilovu apmeklēja Bausku. Pasākuma mērķis bija papildināt savas zināšanas par Latvijas vēsturi un kultūru.

Vispirms mēs apmeklējām Rīgas Motormuzeja Bauskas filiāli, kurā veidotas dažādas tematiskās izstādes: “Daudzveidīgais RAF”, militārā tehnika, sadzīve laukos, spēkrati Latvijā. No gida stāsta mēs uzzinājām, kāpēc auto īpašnieki pirmo degvielu pirka aptiekā, ka 1925.g. 1.aprīlī Rīgā oficiāli sāka kursēt pirmie taksometri un kā tie izskatījās.

Pēc tam devāmies uz Bauskas pili, lai uzzinātu par tās vēsturi. Pils atrodas Bauskas pilsētas teritorijā un sastāv no divām daļām. Vecākā – Livonijas ordeņpils – celta 15. gadsimta vidū, bet līdz mūsdienām saglabājušās tikai drupas. Jaunākā – Kurzemes hercogu rezidence – tika uzbūvēta 16. gadsimta beigās. Bauskas pils raksturo 15.–17. gadsimta militāro būvju arhitektūru Latvijā. Celtne ir vienīgā daļēji saglabājusies Kurzemes un Zemgales hercogu Ketleru rezidence. Mēs arī piedalījāmies muzejpedagoģiskajā programmā “Sadzīves kultūra 16.gs. beigās – 17.gs. 1. pusē: spēles”.

Atgriežoties mājās, dalījāmies neaizmirstamos iespaidos.

Mihails Buga: “Viduslaiku spēles izrādījušās interesantas un atraktīvas.”

Vilcāne Julianna: “Bija interesanti uzzināt, kā spēlēja bērni bez spēlēm mobilajā telefonā.”

Stepanovs Jegors: “Brauciens man patika, motormuzejā bija interesanta ekspozīcija ar leģendārajiem Rīgas autobusu fabrikas (RAF) eksponātiem.”

Ekskursijas laikā katrs skolēns atklāja sev kaut ko jaunu, ieguva jaunas zināšanas, kas noderēs arī mācību procesā: valodas, vēstures un  sociālo zinību stundās.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par doto iespēju.

Sagatavoja: Žanna Ugarenko, 8.c kl.audzinātāja