DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Bebreni

Š.g. 16.oktobrī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 4.b klases skolēni apmeklēja Bebreni ar mērķi iepazīt pilsētas vēsturi un papildināt savas zināšanas par Latvijas vēsturi un ainavu.

Vispirms tika apmeklētas Bebrenes dzirnavas, kuras aizrauj ar savu burvību – laukakmeņu mūri, senajiem koka dēļiem, savdabīgo interjeru un īpašo miltu smaržu. Bebrenes dzirnavas ir nozīmīgs industriālā mantojuma objekts un vērtīgs arhitektūras būvniecības paraugs, kas bagātina Bebrenes muižas apbūvi. Ekskursijas laikā skolēni noklausījās interesantu gida stāstu par dzirnavām un to darbību. Viņiem tika parādīts, kā agrāk tika malti milti, izmantojot speciālās ierīces, un kā darbojas dzirnavas mehānismi pēc tās pārbūves.

Vēlāk devāmies ekskursijā pa Bebrenes pilsētu gida pavadījumā. Mums bija iespēja apmeklēt Bebrenes muižas parku, kur varējām apskatīt dažādus kokus un krūmus, dižkokus un savdabīgos kokus, aizsargājamas vaboles un putnus. Tad apskatījām grāfu Plāteru-Zībergu muižu, kur mūsdienās atrodas skola. Pēdējā vieta, ko apskatījām ekskursijā pa Bebrenes pilsētu, bija Bebrenes Romas katoļu baznīca, kura atrodas uz vienas ass ar grāfu Plāteru-Zībergu muižu ansambli un parku. Bebrenes Romas katoļu baznīca apbrīnoja ar savu greznumu un platību.

Pēc ekskursijas pa Bebrenes dzirnavām un Bebrenes pilsētu devāmies apmeklēt dabas parku “Dvietes paliene”, kas apbrīno ar savu lauku plašumu, dabas parkā dzīvojošo dzīvnieku un putnu skaitu. Ekskursiju sākām ar putnu un dzīvnieku, īpaši dažādu sugu ērgļu, savvaļas zirgu un savvaļas govju, vērošanu Dvietes senleju plašumos. Uzzinājām, ka visinteresantāk vērot dzīvniekus un putnus ir pavasara palu laikā. Tad devāmies uz Dvietes senlejas informācijas centru “Gulbji”, kur ir izveidota Bebrenes simbola un Dvietes palienes iemītnieka bebra ekspozīcija, kura sniedz iespēju iepazīties ar Eirāzijas bebru, tā dzīvesveidu un paradumiem, sliktajiem un labajiem darbiem. Pēc ekskursijas skolēniem bija iespēja palēkāt pa siena ruļļiem, lai izbaudītu lauku bērnu dzīvi un izklaides pilnā mērā.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma”  par iespēju apmeklēt Bebreni.

Sagatavoja: 4.b klases audzinātāja Valērija Sudnika