DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Cēsīm

Š.g. 29. septembrī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 12.a klases skolēni apmeklēja Cēsis ar mērķi uzzināt kāda bija dzīve viduslaiku pilsētā un papildināt savas zināšanas par Latvijas vēsturi un kultūru.

Mūsu pirmā pietura bija arheoloģiskais parks “Āraišu ezerpils”. Tajā var apskatīt rekonstruētas ezera māju apbūves un viduslaiku pilsdrupu ansambli, izstādi par dzīves apstākļiem Meitu salā akmens un bronzas laikmetā. Jāpiemin, ka Āraišu ezerpils daudzu gadsimtu gaitā ir bijis ir viens no senākajiem un krāšņākajiem Latvijas vēstures lieciniekiem. Mēs ne tikai apskatījām šo burvīgo vietu, bet arī piedalījāmies kvesta spēlē, kuras laikā apmeklējām senas mājas, ieguvām jaunu informāciju un veicām uzdevumus, uzzinot vairāk informācijas par cilvēku dzīvi akmens un bronzas laikmetā.

Pēc tam mēs patstāvīgi devāmies uz Cēsu vecpilsētu, kur baudījām tās burvīgo atmosfēru un skaistas ēkas. Apmeklējām arī Svētā Jāņa baznīcu, kas ir viens no vecākajiem viduslaiku arhitektūras pieminekļiem un viena no senākajām kulta celtnēm Latvijā.

Nākamā pietura bija Cēsu pils – galvenais mūsu ceļojuma mērķis, jo tas ir iespaidīgākais pils drupu ansamblis Baltijā, kas piesaista viesus ar savu romantisko viduslaiku arhitektūru. Ekskursijā tika iekļautas arī viduslaiku spēka un veiklības spēles, ar kurām mūs iepazīstināja jaukas gides 16. gadsimta kalpoņu tērpos. Mēs izmēģinājām savas spējas, cīnoties ar maisiem, staigājot uz koka kājām, turējām rokās zobenus, kuru svars pietuvināts īstajiem tērauda zobeniem. Pēc spēlēm gida pavadībā devāmies ekskursijā pa Cēsu pili, apstaigājot to ar īstiem 13. un 16. gadsimta lukturiem, apskatījām pils Ziemeļu torni. Arī mums tika dota iespēja patstāvīgi izstaigāt dažas pils daļas.

Nedaudz noguruši, toties iedvesmoti un priecīgi mēs atgriezāmies mājās. Zināšanas un pieredze, ko guvām ekskursijā, laiks, ko pavadījām kopā ar klasesbiedriem, kļūs par neaizmirstamām un siltām atmiņām mūsu 12. klasei.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt Cēsis.

Sagatavoja: 12.a klases skolniece Alīna Ščelčkova