DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma» DDAV: nodarbība “Senās skolas stāsts”

Kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 2.a, 2.b, 2.c, 3.b un 3.c klases skolēni š.g. 27.septembrī  piedalījās nodarbībā  “Senās skolas stāsts”, kuru vadīja stāstniece Līga Reitere. Pasākuma mērķis bija uzzināt, kā mācījās bērni 19. gadsimta beigās – 20. gadsimta sākumā, iepazīt dažādus priekšmetus, kas raksturo skolu pirms 100 un vairāk gadiem, un saprast, ar ko senās skolas atšķiras no mūsdienu skolām.

Piedaloties nodarbībā, skolēni it kā iesoļoja aizpagājušā gadsimta klasē. Visiem uz galda bija tintnīca un īsta putna spalva. Nodarbības sākumā vadītāja pastāstīja par noteikumiem senajā skolā, par to, kādi sodi bija skolēniem par disciplīnas neievērošanu un sarunām stundu laikā. Tāpēc arī nodarbībā visiem audzēkņiem vajadzēja uzvesties kā senajā skolā.

Pasākuma laikā skolēni iepazina senāko alfabētu un burtu rakstīšanu, salīdzināja to ar mūsdienu rakstību. Kopā ar nodarbības vadītāju viņi mācījās glītrakstīšanu, rakstīja burtus un savu vārdu. Tas bija ļoti aizraujoši, jo visi pirmo reizi rakstīja  ar tinti un putna spalvu. Pēc tam skolēniem bija iespēja ielūkoties vecās liecībās. Viņi uzzināja, kādi mācību priekšmeti un vērtēšanas sistēma (no 1 līdz 5) bija senā skolā. Bija interesanti izpētīt skolēnu liecības (dažas tika izdotas pirms 100 un vairāk gadiem).

Nodarbības vadītāja parādīja senās skolas lietas no savas privātkolekcijas un pastāstīja par tām. Vecajā dienasgrāmatā skolēni pētīja stundu sarakstu un uzzināja, ka uz skolu vajadzēja iet arī sestdienās. Arī viņi uzzināja, ka agrāk nebija mācību grāmatu un uz skolu bērni ņēma tikai burtnīcas un mazu penāli. Kolekcijā arī bija maza koka kastīte, kurā bērni ņēma līdzi ēdamo, jo skolā viņus neēdināja.

Pēc nodarbības skolēni vienojas, ka agrāk mācīties bija grūtāk nekā tagad. Nebija daudz mācību priekšmetu, taču bija ļoti stingri noteikumi.

Paldies stāstniecei Līgai Reiterei par aizraujošu stāstu par seno skolu! Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju uzzināt, kā bērni mācījās senāk, salīdzināt un saprast, ar ko atšķiras senā un mūsdienu skola.

Sagatavoja: Viktorija Mikuļina, 3.c klases audzinātāja