DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Baltā galdauta svētki

4. maijs ir pavasara un brīvības svētki. 1990. gada 4.maijā Augstākā padome ar 138 deputātu balsīm pieņēma deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”. Tradicionāli Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolā (Valmierās ielā 5) šo dienu svin ar kopā sanākšanu pie balti klātiem galdiem un ar sarunām par to, kas notika, kā bija, ko un kāpēc cilvēki darīja, un ko tas viss nozīmē šodien.

3.maijā skolā notika tematiskās klases stundas “Pie baltā galdauta”. Nodarbību mērķis bija iepazīstināt skolēnus ar vēsturisko kontekstu, kurā notika Latvijas Republikas deklarācijas atjaunošana, ko tas nozīmēja mūsu valstij, cik atbildīga izvēle tā bija katram mūsu valsts iedzīvotājam.

Mūsu skolas skolēni un skolotāji, vecāki un viesi sanāca kopā pie svētku galdiem, lai svinētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu. Kopā atcerējās Latvijas vēsturi, skatījās dokumentālās filmas,  spēlēja galda spēles, pārbaudīja savas zināšanas par valsti, pētīja Latvijas preču zīmes, amatniecību,  dziedāja dziesmas un mielojās ar tradicionālajiem latviešu tautas ēdieniem.

Kopīgā pieredze, kopīgie pārdzīvojumi, kopā būšana pie svētku galda ar sarunām par pagātni, mūsdienām – tas viss dod mums cerību uz labāko nākotni, spēcina brīvību,  sasaista mūs kā kopienu, jo tikai kopā esam patiesi stipri.

Informāciju sagatavoja vēstures skolotāja Oksana Staņeviča