DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: mūzikla “Džeina Eira” apmeklējums

2023. gada 3. martā programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros mūsu skolas 8.a, 9.b., 9.c un 12. klases skolēni noskatījās izrādi “Džeina Eira” Daugavpils teātrī. Pasākuma mērķis – iepazīt mūsdienu teātra mākslu.

Mūzikls veidots pēc angļu rakstnieces Šarlotes Brontē romāna “Džeina Eira”, kas radīja savam laikam revolucionāru tēlu. Laika gaitā Džeina Eira ir kļuvusi par sinonīmu spēcīgai personībai ar augstsirdīgu dabu, dzelžainu gribu un augstiem morāles principiem. Mūzikls stāsta par bāreni, kas uzaugusi patversmē un kļuvusi par noslēpumaina Ročestera kunga guvernanti, kura ar pašcieņu pārvar iekšējo cīņu starp vēlmi ļauties mīlas jūtām un nezaudēt savu godu. Šajā izrādē lomas vienlaicīgi tiek attēlotas vairākās dimensijās: personāža emocijas uz skatuves ataino gan dramatiskais aktieris, gan solists ar vokālo izpildījumu, gan dejotājs caur savu plastiku. Šis paņēmiens palīdzējis paspilgtināt emocijas un veidot piesātinātāku iespaidu par personāžu.

Mēs vērojām lielisku aktierspēli un dejotāju plastiku, baudījām brīnišķīgu vokālu, ieklausoties katrā vārdā. Dekorācijas, ēnas un gaismas spēle, vizuālie efekti  paspilgtināja mūsu iespaidus un emocijas, ļaujot pilnīgāk izjust uz skatuves notiekošo un iegremdēties tēlu pārdzīvojumos. Bija tik daudz emociju! Skatītāji ar sajūsmu kliedza: “Bravo”, apbrīnojot izrādi un pateicoties aktieriem par brīnišķīgu izpildījumu.

Iegūtās zināšanas un emocionālais pārdzīvojums noderēs arī mācību procesā, īpaši literatūras, valodas, mūzikas, vizuālās mākslas, dizaina un tehnoloģiju stundās.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt teātri.

Sagatavoja Anželika Anufrijeva, 12.kl. audzinātāja