DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Rīgas Motormuzeju

2023.gada 23. februārī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas 8.c klases skolēni apmeklēja Rīgas Motormuzeju ar mērķi iepazīt velo, moto un auto tehnikas attīstības vēsturi.

Rīgas Motormuzejs ir viens no ievērojamākajiem muzejiem Latvijā, lielākais seno spēkratu muzejs Baltijas valstīs. Ekskursijas laikā skolēni noklausījās interesantu gida stāstījumu par automobiļu attīstības vēsturi un aplūkoja unikālus eksponātus. Viņi uzzināja interesantus faktus un apskatīja vienīgo pasaulē “KRASTIN auto” (1902. g., Augusts Krastiņš, ASV), vecāko Latvijā ražoto ugunsdzēsēju automobili «D» 24-40 (1912.g.,  Russo-Balt) un leģendāro kalnu sacīkšu automobili Auto Union CD V16 (1938.g., Vācija). Skolēni apskatīja arī citu Latvijā un pasaulē ražoto tehniku: moto, velo tehniku (Leitners, G. Ērenpreis, Ozolnieks, Sarkanā Zvaigzne u.c.), Latvijā ražotus automobiļus (Russo-Balt, Ford-Vairogs, RAF, u.c.), pirms Otrā pasaules kara ražotas mašīnas (BMW, Ford, Chevrolet, Mercedes u.c.), sacīkšu automobiļus, motosporta tehniku.

Skolēni piedalījās arī tehniski radošā darbnīcā «Edisona eksperiments». Viņi veica trīs eksperimentus, radot gaismu no dotajiem elementiem. Visiem izdevās iededzināt spuldzīti un radīt gaismu, pie kuras var lasīt grāmatu. Skolēni ieguva diplomu par izrādīto zinātkāri, priekšzīmīgu uzvedību un patiesu interesi, apmeklējot Rīgas Motormuzeju. Visiem bija labs noskaņojums.

Ekskursijas laikā katrs skolēns atklāja sev ko jaunu, izbaudīja interaktīvās aktivitātes, kas noderēs arī mācību procesā: vēstures un  sociālo zinību, fizikas stundās.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par doto iespēju.

Sagatavoja 8.c klases audzinātāja Alīna Šumilo