DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Kā mēs braucām Ziemeļblāzmu lūkoties

Somijas Lapzemē no 27.01.– 02.02.2023.  pilsētā Rovaniemi  notika  sestais izglītības darbinieku forums “Life 2023 the shadowing experience teachers heading for a better future”. No 27 dalībvalstīm Baltijas valstis pārstāvēja Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas direktore Kristīna Ivancova, direktores vietnieces Jekaterina Šimane, Inesa Bogdanova un angļu valodas skolotāja Alla Mihailova.

Forums sākās Helsinkos ar izglītības izstādi “Educa” (Education and Care), kurā bija iespēja piedalīties tiešsaistē.  Forums deva iespēju iepazīties ar Somijas izglītības sistēmu, mācību procesa organizāciju visos mācību posmos, īpaši pievēršot uzmanību skolotāja profesionālai sagatavošanai balstoties uz holistisko pieeju.

Rovaniemi pilsētā izglītības iestāžu apmeklējuma laikā foruma dalībnieki vēroja iestāžu metodisko vidi, mācību procesu un skolēnu pašvadīto darbību. Foruma organizatori piedāvāja dažādas aktivitātes: grupu darbu, simulācijas nodarbības, atgriezeniskas saites sniegšanas iespējas.

Forumā iegūtā pieredze holistiskās pieejas īstenošanā kā izglītības procesa svarīga sastāvdaļa ir pārņemšanas vērta, jo tā sniedz izpratni par izglītojamo:

  • apzināto izvēli un brīvo gribu rīkoties tā vai citādi;
  • atbildības uzņemšanās par sevi un savu dzīvi;
  • procesu ietekmēšana, kas ir katra kontroles zonā;
  • būšana šeit un tagad, pagātni izmantojot vienīgi ka pieredzi.

Holistiskā pieeja var ietvert daudzas atšķirīgas – gan tradicionālas, gan alternatīvas – metodes, akceptējot ikvienu, līdz izglītojamais atrod sev vislabāko, piemērotāko un līdzsvaru visās četrās dimensijās – prāts, emocijas, ķermenis un apkārtējā vide.

Somijas izglītības sistēma lielu uzmanību pievērš 21. gadsimta prasmju un kompetenču attīstībai, kas sniegs ilgtspējīgās zināšanas nākotnē.

Tāpat kā Ziemeļblāzma, Somijas izglītības sistēma ir elpu aizraujošs skats. Cilvēki mēra tālu ceļu uz polāro reģionu, lai redzētu krāšņo dabas un izglītības pieejas priekšnesumu.

 Izglītības sistēma ir sakārtota, sistēmiska un sistemātiska, kas ļauj visām iesaistītajām pusēm – skolotājiem, izglītojamajiem un vecākiem – izpausties visās iespējamajās individuālajās izaugsmes krāsās.  Priecājamies par kaimiņiem un pārņemsim izglītības izcilības pieredzi.

Informāciju sagatavoja DDAV direktore Kristīna Ivancova,

direktores vietnieces Jekaterina Šimane, Inesa Bogdanova,

angļu valodas skolotāja Alla Mihailova