DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Spēlējam stratēģijas galda spēli “DemokrātiJĀ!”

2022.gada 5.decembrī Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolā (izglītības programmu īstenošanas vietās Aveņu iela 40 un Valmieras iela 5) viesojās Oskars Zuģickis, Europe Direct Dienvidlatgales centra vadītājs, Gada Eiropas cilvēks Latvijā 2022 nominants. Viņa vadībā 10.-11.klašu skolēni spēlēja stratēģijas galda spēli “DemokrātiJĀ!”.

Spēles laikā skolēni uzzināja vairāk par to, kas veido valsti, un par valsts pamatfunkcijām. Tāpat diskusijas laikā Oskars pieminēja dažādus faktus par pasaules valstīm, tautām, valūtām u.c., kas palīdzēja izprast demokrātijas nozīmi. Spēle palīdz izprast demokrātijas pamatelementu nozīmību, tāpat rosina domāt par demokrātiskas vides veidošanu skolā. Izglītojamie komandās veidoja savu valsti un diskutēja par pilsonisko lietpratību, kas ir ļoti nozīmīga. Skolēni atzīst, ka vēlas iesaistīties savas skolas dzīvē un būt demokrātiskiem arī savstarpējās attiecībās.

Paldies Oskaram Zuģickim par interesantajām nodarbībām un novēlam iegūt nomināciju Gada Eiropas cilvēks Latvijā 2022!

Sagatavoja pedagogs karjeras konsultants Gunda Pastare

 

Kas ir demokrātiska valsts? Kādi ir tās pamati un principi? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem mums bija iespēja saņemt atbildes, spēlējot interaktīvo spēli «DemokrātiJĀ!». Tās mērķis ir izveidot savu valsti, sarindojot valsts vērtības un prioritātes svarīguma secībā. Mēs kopā ar Europe Direct Dienvidlatgale centra vadītāju Oskaru Zuģicki diskutējam par demokrātijas atšķirībām un līdzībām dažādās valstīs un Latvijā, pilnveidojām savas zināšanas par demokrātijas kultūru. Spēlē nebija pareizo un nepareizo atbilžu, kā arī uzvarētāju un zaudētāju, mēs klausījāmies cits cita viedokļus un secinājām, ka demokrātija ir valsts pamats, tas ir modelis, kura visnozīmīgākā daļa esam mēs.

Viktorija Ivanova, 11.a klases skolniece