DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Karjeras nedēļa pirmsskolā

Novembra nogalē pirmsskolā (programmas īstenošanas vietā Raipoles 8) notika Karjeras nedēļai veltīti daudzveidīgi pasākumi, kuru laikā bērni tika iepazīstināti ar profesiju daudzveidību.

Grupas ”Dzeguzīte” bērni kopā ar skolotājām devās ekskursijā uz Jaunforštates tirgu. Pirms došanās bērni kopā ar skolotājām formulēja sev interesējošos jautājumus. Kāda veida veikali ir tirgū? Ko var nopirkt tirgū? Kādus pienākumus veic pārdevējs? Bērni apmeklēja pārtikas produktu, saimniecības preču un apģērbu tirgošanas vietas. Izpētīja preču klāsta daudzveidību,  iepazina pārdevēja darbu un iejutās pircēju lomās.

   Veiksmīgi sadarbojoties ar grupu vecākiem bērni tika iepazīstināti ar lielveikalu “MEGO”. Bērna mamma, kura strādā veikalā par pārdevēju – kasieri, nofilmēja izzinošu video sižetu par lielveikala  nodaļām, pircēju un pārdevēju pienākumiem un kases darbību. Bērni ar interesi iepazinās ar šo materiālu, kurš atklāja viņiem daudz ko jaunu labi pazīstamā veikalā.   

   Grupas “Balodītis” bērni īpašu uzmanību pievērsa profesijai – sētnieks. Šīs profesijas pārstāvis katru dienu ir sastopams iestādes teritorijā, kur veic tīrības un kārtības uzturēšanas darbus. Sētnieks bērniem rādīja, kādi darbarīki viņam vajadzīgi ziemā – ķerra, slota, sniega lāpsta, spainis ar smilšu un sāls maisījumu. Bērni zinātkāri novēroja sētnieka darbības, kā arī palīdzēja, tīrot un slaukot celiņus no sniega, berot maisījumu uz notīrītiem celiņiem, savācot nokritušos zarus.

Grupas “Pūcīte” bērni vēroja pavāru darba specifiku un piederumus, un arī paši  demonstrēja savu radošumu kulinārā meistarībā.

Nedēļas laikā visās grupās notika ļoti interesantas nodarbības par tēmu “Profesijas”. Skolotājas, izmantojot tehnoloģijas, rādīja vecāku veidotos video sižetus par profesijām un pārrunāja ar audzēkņiem uzzināto. Bērni guva plašāku informāciju par katru profesiju. Viņiem bija iespēja izvēlēties izzināšanai sev vairāk interesējošo profesiju un uzzināt par to daudz jauna.  

Informāciju sagatavoja Jeļena Jurāne, DDAV pirmsskolas izglītības metodiķe, interešu pulciņa skolotāja