DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolā: pantomīmas meistarklase

Šī gada 16. novembrī projekta ’’Latvijas skolas soma” ietvaros 8.c un 9.c klases audzēkņiem bija iespēja piedalīties pantomīmas meistarklasē, kuru vadīja Rīgas cirka mākslinieku duets Valērijs Komisarenko (Valery Elastic) un Alīna Kešāne. Valērijs Komisarenko, vairāk zināms kā Valery Elastic vai Iguana Man, ir plastiskās akrobātikas žanra meistars un žonglieris, kurš piedalījies dažādos projektos gan Latvijā, gan visā pasaulē. Ieguvis godalgas vairākos starptautiskos cirka festivālos. Uzstājies vairāk nekā 17 pasaules valstīs – gan cirkos, gan uz teātra skatuvēm.

Nodarbības mērķis bija uzzināt kā vispārīgas fiziskās prasmes, tā arī atsevišķas cirka disciplīnas, attīstīt māku žonglēt, spēju noturēt līdzsvaru un koncentrēties, aktiermeistarību, veiklību un labas sadarbības prasmi – iemaņas, kas noderēs ne tikai cirkā, bet arī dzīvē.

Mēs esam pieraduši apmeklēt cirka izrādes kā svētkus, tā arī tam jābūt, bet reti kurš ir aizdomājies, ka aiz apbrīnas, sajūsmas vai citām emocijām, ko bauda skatītāji, slēpjas milzīgs, pat pārcilvēcisks darbs sevis pilnveidošanā gan fiziski, gan garīgajā līmenī. Cirka māksliniekiem tas ir dzīvesveids, kurš sniedz gandarījumu.

Nodarbības laikā skolēniem tika piedāvāts veikt dažādus vingrinājumus ķermeņa lokanības un plastiskuma  pārbaudei – jāatzīmē, ka tiem skolēniem, kuri regulāri trenējas kādā no sporta veidiem, bija cerīgs sākums. Skolēni tika iepazīstināti ar dažādiem rekvizītiem atsevišķu cirka numuru izpildei, piemēram, žonglēšana ar nūju, ķermeņa līdzsvara atrašana, staigāšana ar nūjām, bumbiņu mešana gaisā, to darot ar divām vai pat trijām bumbiņām. Mūsu viesi pastāstīja, ka visgrūtākais ir nevis fiziskā priekšnesuma izpilde, bet gan morālā sevis noskaņošana pirmajā brīdī šķietami neiespējamām lietām un darbībām. Visi skolēni pildīja uzdevumus ar interesi un aizrautību, guva pozitīvu emocionālo lādiņu, kas ienesa spilgtākas krāsas mūsu skolas un audzēkņu dzīvē.

Izsakām vislielāko pateicību Rīgas cirka māksliniekiem par sniegto iespēju iepazīties ar šo profesiju, un varbūt kādam tā kļūs par aizraušanos turpmākajos dzīves ceļos kādā cirka studijā.

Paldies par doto iespēju programmai “Latvijas skolas soma”. Liels paldies arī projekta koordinatorei Regīnai Urbanovičai par iespēju savienot mācību procesu ar karjeras izglītības pasākumiem.

Sagatavoja Alīna Šumilo, 8.c kl. audzinātāja