DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolā: ekskursija uz Kolkasragu un Ventspili

2022.gada 14. oktobrī programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros 8.a un 10.a klases skolēni kopā ar klases audzinātājām Jeļenu Šilovu un Svetlanu Rudjko apmeklēja Kolku un Ventspili. Pasākuma mērķis: papildināt savas zināšanas par Latvijas vēsturi un ainavu.

Kolka ir Kurzemes pussalas tālākais ziemeļu punkts, kas kā apdzīvota vieta pirmo reizi rakstos minēta 1387.gada dokumentā. Kolkas rags ir dabas izveidota tikšanās vieta: tur satiekas jūra un zeme, daba un cilvēks. Tā ir vieta, kur vērojama divu jūru – atklātās Baltijas jūras un Rīgas līča – viļņu sadursme. Mūs iepriecināja šīs vietas skaistums – no visām pusēm to ieskauj jūra. Tālumā bija redzama bāka! Tā patiešām ir skaista vieta, kuru vērts vērot klātienē!

Pēc tam devāmies uz Ventspili – klusu, ērtu ostas pilsētu, kur apmeklējām “Vizium” zinātnes centru. Tas bija aizraujoši.  Lai uzzinātu dažus faktus vai redzētu zinātnes brīnumus, uzdrošinieties doties uz turieni! Visinteresantākā mums bija Livonijas ordeņa pils. Bija diezgan interesanti uzzināt par tās vēsturi un redzēt, kas reiz patiešām bija! Ventspils pils (vēsturiski pazīstama kā Vindavas pils) ir lielākā un līdz mūsdienām vislabāk saglabājusies ordeņa pils Latvijā. Tā tika uzcelta 1290. gadā Ventas upes dienvidu krastā, 1 km no Baltijas jūras. Pilī atradās komtura mītne, pārtikas un bruņojuma noliktava karaspēkam kara gadījumā. Livonijas ordeņa pils no citiem viduslaiku cietokšņiem atšķiras ar savu interjeru, kurā modernais muzeja eksponātu stendu noformējums saskan ar vēsturisko vidi.

Lai gan ceļojums bija garš un grūts, mēs bijām labā garastāvoklī un domājam, ka ne velti to veicām! Ekskursijas laikā katrs skolēns atklāja sev kaut ko jaunu, ieguva jaunās zināšanas, kas noderēs arī mācību procesā: ģeogrāfijas, vēstures un  sociālo zinību stundās un valodas stundās.

Paldies par doto iespēju programmai “Latvijas skolas soma”.