DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: ceļojums pa Zemgali

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 9. a klases skolēni un Jauno Ģeogrāfijas Kluba locekļi maijā vidu  devās uz Zemgali. Ekskursijas mērķis bija iepazīties ar  dažādiem vēsturiskiem populārākajiem apskates objektiem Zemgales novadā.

Iepazīšanās ar novadu sākās no Bauskas, kur skolēni varēja pastaigāties pa pilsētas centru, aplūkojot ievērojamākos objektus, no kuriem galvenā bija Bauskas pils.

Nākamā pietura – Rundāles pils, kas ir nozīmīgākā baroka stila pils Latvijā. Klausoties gida stāstījumu, ekskursanti uzzināja, ka  Krievijas Impērijā strādājošā itāļu arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projektētā pils celta no 1736. līdz 1768. gadam kā Kurzemes un Zemgales hercoga Ernsta Johana Bīrona vasaras rezidence. Rundāles pils ansamblī ietilpst arī saimniecības ēkas un parks. Tā ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā.

Pēc tam grupa devās uz Tērveti, kur vispirms apmeklēja koka pili, kur  muzeja ekspozīcija vēsta par seno zemgaļu un Tērvetes vēsturi no 9. līdz 13. gadsimtam. Tērvetes koka pils trīs stāvu ekspozīcijā skolēni  aplūkoja Tērvetes pils maketu, zemgaļu pilskalnu attēlus, ieročus, sadzīves priekšmetus, zemgaļu tērpus. Bija interesanti klausīties muzeja īpašnieku un radītāju, kurš ir zinātnieks un arheologs, viņš turpina strādāt pie ekspozīcijas papildināšanas.

Maršruta galapunkts bija dabas parks “Tērvetes sils”. Pasaku mežā dalībnieki iepazinās ar pēc Annas Brigaderes pasaku lugu motīviem izveidotām pieturas vietām un izzināja rakstnieces daiļradi un saistību ar Tērvetes silu, sasaistot viņas bērnības takas un to atainojumus triloģijā “Dievs. Daba. Darbs”, viesojās Iršu dārzā un apskatīja vienas no pirmajām dabas parka skulptūru kompozīcijām “Annele ar draudzenēm” un lugu ainu attēlojumu dabas parka koktēlniecības infrastruktūrā.

Atpakaļceļš veda caur Jelgavu, kur ekskursantiem bija iespēja iepazīt hercoga Bīrona ziemas rezidenci, brīnišķīgu pili, kurā tagad atrodas Lauksaimniecības akadēmija.

Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: valodas stundās, Latvijas vēstures stundās, sociālo zinību stundās.

Paldies programmai  “Latvijas skolas soma” par šo jauko iespēju iepazīt mūsu Latvijas daudzveidību, kā arī jauki pavadīt laiku ar klases biedriem un skolotājiem.

Sagatavoja Svetlana Rudjko, ģeogrāfijas  un dabaszinību skolotāja, JĢK vadītāja