DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: Melngalvju nama apmeklējums

Šī gada 7. un 8. aprīlī iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros 5.a un 5.b klases skolēni ar klases audzinātājām Karīnu Gomolu un Nadeždu Dzalbi apmeklēja grezno Melngalvju namu. Pasākuma mērķis bija attīstīt ieradumu būt zinātkāram un intelektuāli atvērtam, pētot personību veikumu nacionālās pašapziņas nostiprināšanai.

Melngalvju nams ir viena no krāšņākajām ēkām Rīgā, kas glabā unikālu vēsturisko mantojumu par leģendāro Melngalvju brālību un Rīgas vēsturi. Nams celts tālajā 1334. gadā kā Rīgas pilsētas Rātslaukuma ansambļa sastāvdaļa. Tas atrodas pašā Vecrīgas sirdī un ir Rīgas vizītkarte un viena no nozīmīgākajām svinību vietām pilsētā. Melngalvju nams gadsimtiem kalpojis kā pilsētas centrālais reprezentācijas nams augstu viesu uzņemšanai. Staigājot pa Melngalvju nama zālēm, izjutām to varenību, bagātību, greznību.

Pēc Melngalvju nama apmeklējuma skolēni dalījās iespaidos.

Roberts Gutāns: “Mani interesē vēsture, tāpēc es ar lielu interesi klausījos par nama tapšanu un tā vēsturi, atbildēju uz dažādiem jautājumiem.»

Alisa Stepanova; «Cik ideāli grezns un skaists nams, nu gan cilvēki dzīvoja agrāk!»

Gļebs Mihailovs: “Cik skaista ir Vecrīga, cik jauki, ka dzīvoju Latvijā un iepazīstu savas valsts vēsturi!”

Angelina Rimoviča: “Es atkal braucu uz galvaspilsētu. Mūsu ģimene bieži brauc uz Rīgu. Man ļoti patīk šī pilsēta, jo katru reizi atklāju kaut ko jaunu. Šodien iepazinu Melngalvju namu, tā greznību un bagātu cilvēku dzīvi. Šīs plašās telpas, kurās mūsdienās notiek oficiālas pieņemšanas, lielās gleznas, caur kurām izjūtu vēstures klātbūtni. Tas ir aizraujoši un paliks atmiņā ilgi.”

Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā.

Paldies programmai  “Latvijas skolas soma” par šo jauko iespēju iegrimt mūsu valsts senatnē. Varam doties mācību ekskursijās klātienē un izbaudīt skaisto dabu, valsts vēsturi un jauki pavadīt laiku ar klases biedriem un skolotājiem.

Sagatavoja 5.a kl.audzinātāja Karīna Gomola
 un 5.b kl.audzinātāja Nadežda Dzalbe