DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

2022.-23.m.g. Latvijas skolas soma

Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas programmas “Latvijas skolas soma” plānotie pasākumi 01.01.2023.- 31.05.2023. (Aveņu iela 40)

 

 

 

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: animācijas filmu programma “Ienāc pavasarī”

Š.g. 30.maijā programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 1.b un 2.b klases skolēni (Aveņu 40) kopā ar klases audzinātājām Ilonu Šestaku un Tatjanu Puzirevsku noskatījās animācijas multfilmu programmu “Ienāc  pavasarī”, kurā tika piedāvātas multfilmas “Kā linu druva sāka ziedēt”( Dauka); “Zaķu liela diena” ( Animācijas brigāde); “Cik? Cik? Cik?” (Dauka); “Pavasaris  vārnu ielā” (Atom Art). Pasākuma mērķis bija tuvāk iepazistināt skolēnus ar Latvijas kultūras vērtībām, cilvēciskām vērtībām, savstarpējām attiecībām un laikmeta izpausmēm caur Latvijā veidotajām multfilmām.

Skolēniem īpaši patika multfilma “Pavasaris vārnu ielā”, un tāpēc viņi to skatījās ar neviltotu interesi. Skolēni secināja, ka tajā ir interesantas dziesmas, tā stāsta par savstarpējam attiecībām, izpalīdzību un  mīlestību. “Zaķu liela diena” stāsta par slinkuma, baiļu un grūtību pārvarēšanu, Lieldienu tradīcijām un par to, ka vajag ticēt brīnumiem un brīnumi notiek, ja tu pats centies.

Pēc multfilmu noskatīšanās, skolēniem bija iespēja pārrunāt to saturu, galvenos varoņus un to rakstura īpašības, viņi salīdzināja multfilmu veidošanas tehnikas. Skolēni dalījās savos iespaidos, uzzīmēja ilustrācijas tiem momentiem, kuri viņiem visvairāk patika.

Multfilmu saturu iespējams sasaistīt ar mācību saturu un integrēt tēmas valodas stundās, sociālajās zinībās, audzināšanas pasākumos, kā arī  dažādot informācijas ieguves veidus.

Paldies par doto iespēju programmai “Latvijas skolas soma”!

Sagatavoja sākumskolas skolotājas  I.Šestaka un T.Puzirevska

Programma “Latvijas skolas soma”  DDAV: ekskursija uz Daugavpils cietoksni

Skaistā saulainā dienā, 30.maijā, 8.b klases skolēni un klases audzinātāja Svetlana Zarjanova  devās ekskursijā uz Daugavpils cietoksni, kas ir ne tikai unikāls valsts nozīmes arhitektūras un kultūrvēstures piemineklis, bet arī pēdējais bastionu tipa cietoksnis pasaulē. Pašlaik cietoksnis ir Daugavpils pilsētas simbols. Pasākuma mērķis – papildināt savas zināšanas par Daugavpils un Latvijas vēsturi un kultūras mantojumu.

Ekskursijas laikā bija iespēja apskatīt klasicisma un ampīra stilā celtos objektus – Komandanta ēku, Kara hospitāli, kazarmas, ieraudzīt Nikolaja vārtus, pastaigāties pa kazemātiem un uzrāpties cietokšņa vaļņos. Mūsdienās cietoksnis strauji attīstās un ik gadu piesaista arvien vairāk tūristu gan no Latvijas, gan arī ārvalstīm. Mums bija aizraujoša ekskursija, labs garastāvoklis un  draudzīga kompānija.

Ekskursijas laikā katrs skolēns atklāja sev kaut ko jaunu, ieguva jaunās zināšanas, kas noderēs arī mācību procesā: vēstures un  sociālo zinību stundās un valodas stundās. Paldies programmai “Skolas soma” par lielisko iespēju uzzināt daudz jauna par mūsu dzimto pilsētu.

Sagatavoja Svetlana Zarjanova, 8.b kl.audzinātāja

   

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: brauciens uz Cēsīm

Š.g. 26.maijā 10.a klases skolēni (Aveņu 40) kopā ar klases audzinātāju Svetlanu Rudjko apmeklēja Cēsis. Pasākuma mērķis bija uzzināt, kas bija pirmie Cēsu iedzīvotāji, kāda bija dzīve viduslaiku pilsētā; papildināt savas zināšanas par Latvijas vēsturi un kultūru.

Sākumā mēs apmeklējām arheoloģisko parku “Āraišu ezerpils”, kurā, veicot dažādus uzdevumus, izlauzāmies cauri laikmetiem, iepazīstot cilvēku dzīvi 9. gadsimtā.

Pēc tam mēs devāmies uz Cēsīm, kas ir ļoti skaista pilsēta, apskatījām Svētā Jāņa baznīcu, strūklakas. Tālāk devāmies uz Cēsu pili, kurā viduslaiku tērpā ģērbta pils kalpotāja pavadībā pastaigājāmies pa pils dārzu, izzinājām pils noslēpumus, tās tapšanas vēsturi un daudz interesantu faktu par sadzīvi viduslaikos. Pēc tam  spēļu meistars aicināja iepazīt viduslaikos iecienītas spēles, kā arī pielaikot plākšņu bruņas.

Ekskursijas laikā katrs skolēns atklāja sev kaut ko jaunu, ieguva jaunās zināšanas, kas noderēs arī mācību procesā: vēstures un  sociālo zinību un valodas stundās.  

Paldies par doto iespēju programmai “Latvijas skolas soma”.

Sagatavoja 10.a klases skolniece V.Kazakeviča

 

Koncertlekcija «Latvijas svētkos godinot»

28.aprīlī Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas aktu zālē (Aveņu 40) notika koncertlekcija “Latvijas svētkos godinot” (programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros). Tika aicināti 4.b, 4.c, 5.c, 6.b, 6.c, 7.a, 7.c, 9.a klašu skolēni un skolotāji. Koncertlekcija sniedza skolēniem iespēju iegūt jaunas zināšanas par Latvijas mūziku un to, kā komponisti savas valsts vēsturi ir iemūžinājuši notīs.

Pasākumu vadīja un dziesmas izpildīja  Mikus Abaroniņš un Arta Abaroniņa. Šī koncertlekcija ir paredzēta svarīgiem Latvijas notikumiem, piemēram, Atmodai, 4. maijam, Barikāžu dienai, kā arī citiem Latvijas notikumiem. Skanēja Raimonda Paula, Renāra Kaupera un grupas “Prāta vētra”, Imanta Ziedoņa populārākās un vismīļākās dziesmas. Pasākuma laikā skolēni aktīvi iesaistījās konkursā par Latviju. “Mēs esam raženi! Mēs esam skaisti! Mēs zinām, ko mēs gribam! Un, ko mēs gribam, to mēs varam! Un, ko mēs varam, to mēs darām!’’ Šie Vairas Vīķes-Freibergas vārdi, kurus skandināja skatītāji koncerta noslēgumā, bija apsveikuma vārdi dzimtenei Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma”, kā arī Mikum Abaroniņam un Artai Abaroniņai par iespēju piedalīties aizraujošā muzikālajā pasākumā.

Sagatavoja Žanna Ugarenko, 7.c klases audzinātāja

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Ventspili

2023. gada 21. aprīlī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 11.a klases skolēni devās uz Ventspili – vienu no skaistākajām Latvijas pilsētām. Ekskursijas mērķis bija iepazīt pilsētas vēsturi un kultūru un apmeklēt zinātnes centru VIZUM.

Mēs bijām enerģijas pilni un vēlējāmies uzzināt un iemācīties ko jaunu. Mūsu aizraujošās ekskursijas pirmā diena bija veltīta VIZIUM apmeklējumam. Tur mēs ne tikai iepazināmies ar kreatīvo fotoattēlu veidošanas noslēpumiem, izmantojot Adobe Photoshop, bet arī varējām īstenot savas radošās idejas. Mēs radījām mītiskas būtnes, noņēmām nevēlamus objektus no foto un pat iemācījāmies retušēt savas pašbildes.

Mūsu ceļojuma otrās dienas mērķis bija pieredzes bagātināšana ar kultūras faktiem, un mēs devāmies uz Livonijas ordeņa pili. Bijām pārsteigti par tās lepnumu un skaistumu, kā arī uzzinājām daudz interesantu faktu par tās vēsturi. Mēs varējām izbaudīt retos artefaktus un apskatīt viduslaiku interjeru.

Kopumā mūsu ekskursija bija neaizmirstama un piedzīvojumiem bagāta. Mēs iesakām visiem apmeklēt VIZIUM zinātnisko centru un Livonijas ordeņa pili!

Sagatavoja 11. a klases skolēni

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: Rīgas muzeju apmeklējums

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros  10. martā Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas 8.d un 9.d klases skolēni apmeklēja Rīgas Motormuzeju un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja  izstādi «Snīkeri: eco x ego «. Diena izdevās pārsteigumiem bagāta.

No paša rīta skolēni  apskatīja Rīgas Motormuzeja aizraujošo mašīnu ekspozīciju. Skolēniem patika mašīnu un citu braucamrīku daudzveidība – to formas, krāsas, izmēra atšķirības. Pēc ekspozīcijas apmeklējuma visi  aktīvi piedalījās muzejpedagoģiskajā nodarbībā “No kvēlspuldzes līdz elektroauto”. Nodarbības laikā skolēni uzzināja par  izcilu zinātnieku un izgudrotāju  — Tomasu Alvu Edisonu un  viņa slavenajiem izgudrojumiem, kā tie ietekmējuši pasaules industriālo attīstību, sākot no gaismas iedegšanas pasaulē līdz pat elektroautomobiļiem un to uzlādei Latvijā. Nodarbības praktiskajā daļā skolēni  izveidoja elektrisko spuldzīti, kā arī noskaidroja, kāpēc elektrību ražo ābols un citrons.

Dienas otrajā pusē skolēni apmeklēja Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja  izstādi «Snīkeri: eco x ego «. Izstādes apmeklējuma laikā gida pavadībā  skolēniem pavērās iespēja daudz ko iemācīties par vēsturē  nozīmīgiem sportistiem un apskatīt dažādus apavu dizainus. Snīkeru konstrukcijas un materiālu izvēle liecina par ražotāju centieniem izsekot ortopēdijas jaunākajām atziņām par cilvēka ķermenim veselīgu stāju. Modeļu straujā mainība sporta apavu tirgū atstāj aiz sevis draudīgu ekoloģisku problēmu, kas negatīvi ietekmē mūsu labsajūtu kopumā. Pasākuma noslēgumā skolēni piedalījās viktorīnā, kurā pārbaudīja savas zināšanas par redzēto izstādē.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par piedāvāto iespēju.

Sagatavoja 8.d klases audzinātāja Alla Mihailova

 

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: mūzikla “Džeina Eira” apmeklējums

2023. gada 3. martā programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros mūsu skolas 8.a, 9.b., 9.c un 12. klases skolēni noskatījās izrādi “Džeina Eira” Daugavpils teātrī. Pasākuma mērķis – iepazīt mūsdienu teātra mākslu.

Mūzikls veidots pēc angļu rakstnieces Šarlotes Brontē romāna “Džeina Eira”, kas radīja savam laikam revolucionāru tēlu. Laika gaitā Džeina Eira ir kļuvusi par sinonīmu spēcīgai personībai ar augstsirdīgu dabu, dzelžainu gribu un augstiem morāles principiem. Mūzikls stāsta par bāreni, kas uzaugusi patversmē un kļuvusi par noslēpumaina Ročestera kunga guvernanti, kura ar pašcieņu pārvar iekšējo cīņu starp vēlmi ļauties mīlas jūtām un nezaudēt savu godu. Šajā izrādē lomas vienlaicīgi tiek attēlotas vairākās dimensijās: personāža emocijas uz skatuves ataino gan dramatiskais aktieris, gan solists ar vokālo izpildījumu, gan dejotājs caur savu plastiku. Šis paņēmiens palīdzējis paspilgtināt emocijas un veidot piesātinātāku iespaidu par personāžu.

Mēs vērojām lielisku aktierspēli un dejotāju plastiku, baudījām brīnišķīgu vokālu, ieklausoties katrā vārdā. Dekorācijas, ēnas un gaismas spēle, vizuālie efekti  paspilgtināja mūsu iespaidus un emocijas, ļaujot pilnīgāk izjust uz skatuves notiekošo un iegremdēties tēlu pārdzīvojumos. Bija tik daudz emociju! Skatītāji ar sajūsmu kliedza: “Bravo”, apbrīnojot izrādi un pateicoties aktieriem par brīnišķīgu izpildījumu.

Iegūtās zināšanas un emocionālais pārdzīvojums noderēs arī mācību procesā, īpaši literatūras, valodas, mūzikas, vizuālās mākslas, dizaina un tehnoloģiju stundās.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt teātri.

Sagatavoja Anželika Anufrijeva, 12.kl. audzinātāja

 

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Lūznavas muižu

2023.gada 1.martā programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 4.a klases skolēni apmeklēja Latgales jūgendstila pērli, kura celta 20.gs. sākumā. Pasākuma mērķis bija papildināt savas zināšanas par Latvijas vēsturi un ainavu.

Lūznavas muiža ir radoša, darbīga un iedvesmojoša satikšanās vieta. Arī mēs labprāt apmeklējām šo pērli, gida pavadībā devāmies ekskursijā pa muižu, izpildījām doto uzdevumu — būt vērīgiem un atrast ceļojuma laikā pa muižu dažādas vietas un atzīmēt darba lapā. Skolēni diezgan labi to paveica un devās strādāt darbnīcā «Bišu vaska drāna». No auduma un bišu vaska veidoja savu salveti. Smarža piepildīja visu telpu, ar labu noskaņojumu tika paveikts šis darbiņš. Visi bija gandarīti un priecīgi.

Vēlāk baudījām zāļu tēju vienā no muižas telpām, vērojām skaisto parku, klausījāmies mūziku. Devāmies gida pavadībā pastaigā pa parku, kur redzējām mākslinieku radītās skulptūras, retos kokus, klausījāmies putnu dziesmas.

Pasākuma laikā iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: sociālo zinību, dizaina un tehnoloģiju, vizuālās mākslas un mūzikas stundās.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par doto iespēju apceļot dzimto zemi un novadu.

Sagatavoja 4.a klases audzinātāja Alīna Šumilo

 

 

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Rīgas Motormuzeju

2023.gada 23. februārī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas 8.c klases skolēni apmeklēja Rīgas Motormuzeju ar mērķi iepazīt velo, moto un auto tehnikas attīstības vēsturi.

Rīgas Motormuzejs ir viens no ievērojamākajiem muzejiem Latvijā, lielākais seno spēkratu muzejs Baltijas valstīs. Ekskursijas laikā skolēni noklausījās interesantu gida stāstījumu par automobiļu attīstības vēsturi un aplūkoja unikālus eksponātus. Viņi uzzināja interesantus faktus un apskatīja vienīgo pasaulē “KRASTIN auto” (1902. g., Augusts Krastiņš, ASV), vecāko Latvijā ražoto ugunsdzēsēju automobili «D» 24-40 (1912.g.,  Russo-Balt) un leģendāro kalnu sacīkšu automobili Auto Union CD V16 (1938.g., Vācija). Skolēni apskatīja arī citu Latvijā un pasaulē ražoto tehniku: moto, velo tehniku (Leitners, G. Ērenpreis, Ozolnieks, Sarkanā Zvaigzne u.c.), Latvijā ražotus automobiļus (Russo-Balt, Ford-Vairogs, RAF, u.c.), pirms Otrā pasaules kara ražotas mašīnas (BMW, Ford, Chevrolet, Mercedes u.c.), sacīkšu automobiļus, motosporta tehniku.

Skolēni piedalījās arī tehniski radošā darbnīcā «Edisona eksperiments». Viņi veica trīs eksperimentus, radot gaismu no dotajiem elementiem. Visiem izdevās iededzināt spuldzīti un radīt gaismu, pie kuras var lasīt grāmatu. Skolēni ieguva diplomu par izrādīto zinātkāri, priekšzīmīgu uzvedību un patiesu interesi, apmeklējot Rīgas Motormuzeju. Visiem bija labs noskaņojums.

Ekskursijas laikā katrs skolēns atklāja sev ko jaunu, izbaudīja interaktīvās aktivitātes, kas noderēs arī mācību procesā: vēstures un  sociālo zinību, fizikas stundās.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par doto iespēju.

Sagatavoja 8.c klases audzinātāja Alīna Šumilo

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Rīgu

2023.gada 16. februārī kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas 7.B klases skolēni devās ekskursijā uz Rīgu, lai apmeklētu Rīgas Motormuzeju un Melngalvju namu. Pasākuma mērķis – iepazīt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu un tehnikas attīstības vēsturi.

Vispirms mēs apmeklējām vienu no Rīgas zīmēm, kas ar savu neparasto skatu un savdabīgo arhitektūru piesaista visu pilsētas viesu uzmanību, t.i., Melngalvju namu. Šis brīnišķīgais arhitektūras piemineklis pārsteidz ar savu varenību un ieinteresēs ikvienu bez izņēmuma. Visvairāk Melngalvju namā mūs pārsteidza vēsturiskie pagrabi, kas ir vienīga oriģinālā saglabājusies ēkas daļa. Pagrabā mums bija piedāvāts pašiem izgatavot Melngalvju namu piemiņas monētu. Visi apsēdās pie lielā galda, mums izdalīja monētu pamatnes, lai mēs paši izveidotu zīmējumu uz monētām.

Un tad mēs devāmies uz Rīgas Motormuzeju, kurā mūs iedvesmoja interaktīvās instalācijas un ekspozīcija, kas veltīta seno automašīnu, motociklu un velosipēdu vēsturei Latvijā un pasaulē, aptverot laika posmu no 19.gadsimta beigām līdz 20.gadsimta nogalei. Muzejā bija iespēja apskatīt ne tikai auto, bet arī plašu radio un telefonu aparātu kolekciju. Mēs Rīgas Motormuzejā pavadījām laiku ar interesi un aizrautību. Bija interesanti gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Ekskursijas laikā iegūtās zināšanās un iespaidi noderēs arī mācību procesā, īpaši vēstures un sociālo zinību stundās.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par piedāvāto iespēju.

Sagatavoja 7.b klases skolēni

 

Cirka izrāde «Bufanāde»

15.februāŗī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolā viesojās cirka mākslinieki Alīna un Valērijs ar jaunu cirka izrādi komiskas aktiermākslas manierē «Bufanāde». 1.-3. un 4.b. klases skolēniem bija iespēja iepazīt klaunādes klasiku, kuru caurvij cirka akrobātika, žonglēšana, komēdija, deja, pantomīma, jestrums un vieglums.

Izrādes galvenais vēstījums – iespēja novērtēt patiesu draudzību. Stāsts par diviem bērniem, kuru iztēlē dzimst viņu iedomu draugs.Draugs, kurš top pavisam īsts; draugs, kurš māca viņiem priecāties, fantazēt un novērtēt vienam otru un patiesu draudzību. Pēc izrādes bērniem bija iespēja uzdod jautājumus par cirka mākslu.

Pasākums noteikti atbilst vairākiem mācību priekšmetiem un tēmām, gan teātra mākslai, gan sociālajām zinībām, kā arī sportam un veselībai.

Paldies māksliniekiem par interesanto, oriģinālo, krāšņo, aizraujošo un mūsdienīgo cirka izrādi “Bufanāde”!

Informāciju sagatavoja sākumskolas skolotājas

 

Barikāžu dienām veltīts pasākums programmas ”Latvijas skolas soma” ietvaros

Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas skolēni, pieminot 1991.gada barikādes, noskatījās režisora Viestura Kairiša mākslas filmu “Janvāris”, kas bija uzņemta par laiku, kas smaržoja pēc dūmiem un brīvības.

Filmas galvenais varonis Jazis tikko pabeidza skolu. Viņš nevar izlemt, kā dzīvot tālāk, jo vienmēr atrodas izvēles priekšā: iestāties Padomju armijā,  mācīties Mākslas akadēmijā, veidot pirmās nopietnas attiecības? Tajā pašā laikā Rīgā sāk būvēt barikādes. Filmas jaunie varoņi ir tālu no politiskās dzīves, bet arī viņus vēsturiskie apstākļi ierauj notikumu virpulī un liek izdarīt savu izvēli.

Tā bija iespēja ne tikai atcerēties vēstures stundās uzzināto par šo notikumu, bet arī paskatīties uz šo laiku jaunā cilvēka acīm, kuram jāpieņem lēmums, no kura būs atkarīga viņa dzīve un Latvijas valsts liktenis.

Iespaidi pēc filmas noskatīšanās bija apkopoti skolēnu radošajos darbos.

Informāciju sagatavoja vēstures skolotāja Oksana Staņeviča

 

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Lūznavas muižu

2023.gada 25.janvārī programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros 5.a un 6.a klases skolēni kopā ar klases audzinātāju Karīnu Gomolu  un skolotājām Ilonu Šestaku, Gundu Pastari un Ludmilu Voicehovsku apmeklēja Lūznavas muižu. Pasākuma mērķis: papildināt savas zināšanas par Latvijas vēsturi un ainavu.

Ekskursija notika pa muižas ēkas un parka teritoriju gida–stāstnieka pavadībā. Bija interesanti uzzināt muižas vēsturi un  jūgendstila pazīmes. Lūznavas muiža ir Latgales jūgendstila pērle, kas 20. gadsimta sākumā celta kā vieta mākslai un mūzikai, ir piedzīvojusi vēsturiskās pārmaiņas, kļūstot par skolu, kara štābu, atkal skolu, pagasta pārvaldi un bibliotēku, bet 2015. gadā atdzimusi no jauna, lai iedvesmotu un kļūtu par īsto vietu, kur mīt MŪZA. Pēc tam apmeklējām izglītojošu grafikas nodarbību, kur bija iespēja izveidot suvenīru ar jūgendstila ornamentiem linogriezuma tehnikā, arī mēs  piedalījāmies aktīvā nodarbībā “Ēkas interesanto vietu challenge”.

Ekskursijas laikā katrs skolēns atklāja sev ko jaunu, kas noderēs arī mācību procesā: vēstures un  sociālo zinību stundās.

Paldies par doto iespēju programmai “Latvijas skolas soma”.

Sagatavoja Karīna Gomola, 5.a un 6.a klases audzinātāja

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV:  izrādes «Īpaša suga» apmeklējums

2022.gada 21. decembrī Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas 8.d klases skolēni programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros apmeklēja Daugavpils teātra izrādi “Īpaša suga” ar mērķi iepazīt mūsdienu teātra mākslu.

Izrāde tapusi, pamatojoties uz Gunāra Priedes lugu “Zilā”. Tajā skartās problēmas ir vēl aizvien aktuālas, tāpat kā atspoguļotā savstarpējo attiecību sarežģītā daba pat starp tuvākajiem cilvēkiem. Pēc izrādes skolēnus pārpildīja emocijas un pārdzīvojumi par lugas varoņiem, daži saskatīja sižeta  ainas reālajā dzīvē.

Jaunas zināšanas un gūtās emocijas noderēs arī mācību procesā: latviešu valodas un literatūras stundās.

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja apmeklējums

Programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros 2022.gada  19. decembrī 5.c klases skolēni devās uz Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju. Apmeklējuma mērķis bija iepazīt muzeja un Daugavpils novada vēsturi.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs ir viens no vecākajiem un lielākajiem muzejiem Latgalē. Tas tika dibināts 1938. gadā. Tas atrodas vienā no pilsētas skaistākajām ēkām, kas uzcelta 1883. gadā un ir kultūras un vēstures arhitektūras piemineklis. Gide pastāstīja bērniem par Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja misiju: ​​vākt, glabāt, izpētīt Daugavpils novada kultūrvēsturiskās, mākslas un dabas kolekcijas, veicināt kultūrvēsturiskā mantojuma un mūsdienu pieredzes apziņu, veicināt sabiedrības interesi un izpratni par vēsturiskajiem procesiem Daugavpils novadā, radīt sabiedrībā cieņu pret savu garīgo mantojumu un tradīcijām. Skolēni uzzināja interesantus faktus par mūsu novada vēsturi kopš sirmās senatnes.

Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā, īpaši vēstures un sociālo zinību stundās.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju izzināt mūsu novada vēsturi.

Sagatavoja 5.c klases audzinātāja A.Požarska

 

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja apmeklējums

2022.gada 15. decembrī Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas 4.c klases skolēni programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros apmeklēja Daugavpils Novadpētniecības muzeju ar mērķi sekmēt kultūrvēsturskā mantojuma apzināšanu.

Skolēni iepazinās ar muzeja darba prioritātēm, uzzināja, kā un kāpēc tika atklāts muzejs. Ekskursijas laikā viņi iepazinās ar skolu un skolas dzīvi agrāk, ka meitenes mācījās atsevišķi no zēniem, ekskursijas vadītāja aizraujoši pastāstīja un parādīja par bruņinieku dzīvi un munīciju, Dinaburgas pili, to uzbūvi.

Muzeja kolekciju un eksponātu apskate rosināja skolēnu interesi par sevis izzināšanu, attīstīja redzesloku, domāšanu. Ekskursijas laikā katrs skolēns atklāja sev kaut ko jaunu, ieguva jaunās zināšanas. Jaunas zināšanas un gūtās emocijas noderēs arī mācību procesā: sociālo zinību un vēstures, valodu stundās.

Paldies ekskursijas vadītājai par interesantu un izzinošu stāstu. Pateicamies arī muzeja darbiniekiem, programmas “Latvijas skolas soma” veidotājiem.

Sagatavoja 4.c klases audzinātāja L.Vingre

 

 

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Marka Rotko mākslas centru

Daugavpils Draudzīga aicinājuma vidusskolas 7.d klases skolēni 2022.g. 13. decembrī apmeklēja Daugavpils Marka Rotko mākslas centru ar mērķi iepazīties ar slavenā mākslinieka dzīvi un daiļradi un pamēģināt sevi mākslinieka lomā radošajā darbnīcā.

Skolēni iepazinās ar muzeja darba prioritātēm, uzzināja, kā un kāpēc tika atklāts muzejs. Kompetenta ekskursijas vadītāja pavadībā bērni atklāja sev abstrakto un reālo mākslu. Varēja iepazīties ar dažādu valstu mākslinieku veikumu, dažādām tehnikām. Lielu interesi izraisīja  Marka Rotko gleznu kolekcija.

Abstraktais ekspresionisms, kurā izpildīti M.Rotko darbi, lika skolēniem padomāt, pafantazēt, izteikt savas domas, atklāt savas emocijas par mākslas darbiem.

Pēc ekskursijas bērnus gaidīja radošā nodarbība. Skolēni mācījās zīmēt grafikas tehnikā. Katrs bērns veidoja savu mākslas darbu. Darbi sanāca jauki un neatkārtojami. Skolēni izveidoja brīnišķīgu gleznu izstādi, ko var apskatīt mūsu skolas 16. kabinetā (Valmieras ielā 5).

Šī nodarbība un muzeja kolekcijas apskate rosināja skolēnu interesi par sevis izzināšanu, attīstīja radošumu.

Informāciju sagatavoja L.Puzāne

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: nodarbība «Atklātnes pasaule»

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 2022.gada 5. un 7. decembrī 3.b  un 3.c klase kopā ar skolotājām Elvīru Ivanovu un Jeļenu Osipovu apmeklēja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju, lai piedalītos nodarbībā “Atklātnes pasaule”. Mūsu mērķis bija uzzināt par musu pilsētas vēsturi un izveidot savu atklātni.

Mums bija iespēja iepazīties  ar atklātņu vēsturi, apskatīt pirmās atklātnes, uzzināt, kas ir atklātā vēstule. Programmas vadītāja demonstrēja prezentāciju par to, kā izskatījās Daugavpils pilsēta senatnē, un deva iespēju skolēniem salīdzināt to ar mūsdienu fotogrāfijām. Vērojot vecās atklātnes, skolēni izzināja, kā mainījās mūsu pilsēta (cilvēki, ēkas, transports un ielas).

Nodarbības praktiskajā daļā skolēni izveidoja savu atklātni. Viņi noformēja atklātnes, rakstot adresi, tekstu, datumu, parakstu, kā arī izmantoja zīmogu ar vārdiem “Dinaburg, Dvinsk, Daugavpils”. Atklātnes otrajā pusē pielīmēja attēlu ar veciem Daugavpils pilsētas skatiem un “novecoja” ar kafijas šķidrumu.

Pateicoties programmai “Latvijas skolas soma”, mums bija iespēja iegūt jaunās zināšanas, kas noderēs arī mācību procesā: sociālo zinību stundās. Paldies muzeja darbiniekiem un programmai “Latvijas skolas soma” par šo iespēju.

Skolēnu atsauksmes:

Esmu ļoti priecīgs, ka biju muzejā. Es uzzināju daudz jaunas informācijas par savu pilsētu un tās vēsturi. (Artjoms)

Apmeklējot muzeju, mēs uzzinājām, kas ir atklātā vēstule. Mēs arī paši rakstījām vēstules un taisījām atklātnes. ”Novecojam” atklātnes ar kafijas šķidrumu. Ļoti patika. (Daniels un Jegors)

 Mums ļoti patika uz atklātnēm zīmēt ar kafijas šķidrumu un arī salīdzināt Daugavpils pilsētas fotogrāfijas. (Arina un Viktorija)

Mums ļoti patika, kad muzeja vadītāja stāstīja par mūsu pilsētu Daugavpils. Uzzinājām, ka pilsētai bija daudz nosaukumu: Dinaburga, Dvinska, Borisogļebska. Mums rādīja vecus pilsētas attēlus, kurus mēs salīdzinājām. Pēc tam veidojām savas atklātnes. (Timofejs un Svetlana)

Sagatavoja 3.b kl. audzinātāja  Elvīra Ivanova, 3.c kl. audzinātāja  Jeļena Osipova

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: nodarbība «Bruņinieki»

Programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros 2022.gada  6. decembrī 1.b klases skolēni devās uz Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju ar mērķi piedalīties muzejpedagoģiskā nodarbībā  “Bruņinieki”, lai  gūtu jaunas zināšanas par viduslaiku bruņiniekiem un Dinaburgas pili.

Nodarbības laikā skolēni iepazinās ar Dinaburgas pils vēsturi, dzīvi pilī un to, kādi bruņinieku ordeņi tajā mitinājušies. Interesanti tika stāstīts par bruņinieku ieročiem, apģērbu un dzīvesveidu. Skolēni uzzināja, par tā uzvedības noteikumiem pie galda,  par to, ka no 8 gadu vecuma zēni varēja mācīties kļūt par bruņiniekiem un ka katram bija jāapgūst 7 prasmes: peldēšana, dūru cīņas, medības ar piekūnu, jāšanas māka, loka šaušana, šaha spēle, dzejas runāšana. Bruņinieka aprīkojums bija ļoti dārgs – 42 govis. Nodarbības noslēgumā skolēniem  bija iespēja  iejusties bruņinieku lomā – uzvilkt bruņinieka tērpu un paņemt rokā bruņinieka ieroci – kājinieka zobenu.

Jaunās zināšanas noderēs arī mācību procesā: sociālo zinību stundās.

Paldies muzeja darbiniekiem par izzinošu nodarbību! Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju uzzināt par bruņinieku dzīvi un Dinaburga pils vēsturi.

Sagatavoja 1.b klases audzinātāja Ilona Šestaka

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: pantomīmas meistarklase

Šī gada 16. novembrī projekta ’’Latvijas skolas soma” ietvaros 8.c un 9.c klases audzēkņiem bija iespēja piedalīties pantomīmas meistarklasē, kuru vadīja Rīgas cirka mākslinieku duets Valērijs Komisarenko (Valery Elastic) un Alīna Kešāne. Valērijs Komisarenko, vairāk zināms kā Valery Elastic vai Iguana Man, ir plastiskās akrobātikas žanra meistars un žonglieris, kurš piedalījies dažādos projektos gan Latvijā, gan visā pasaulē. Ieguvis godalgas vairākos starptautiskos cirka festivālos. Uzstājies vairāk nekā 17 pasaules valstīs – gan cirkos, gan uz teātra skatuvēm.

Nodarbības mērķis bija uzzināt kā vispārīgas fiziskās prasmes, tā arī atsevišķas cirka disciplīnas, attīstīt māku žonglēt, spēju noturēt līdzsvaru un koncentrēties, aktiermeistarību, veiklību un labas sadarbības prasmi – iemaņas, kas noderēs ne tikai cirkā, bet arī dzīvē.

Mēs esam pieraduši apmeklēt cirka izrādes kā svētkus, tā arī tam jābūt, bet reti kurš ir aizdomājies, ka aiz apbrīnas, sajūsmas vai citām emocijām, ko bauda skatītāji, slēpjas milzīgs, pat pārcilvēcisks darbs sevis pilnveidošanā gan fiziski, gan garīgajā līmenī. Cirka māksliniekiem tas ir dzīvesveids, kurš sniedz gandarījumu.

Nodarbības laikā skolēniem tika piedāvāts veikt dažādus vingrinājumus ķermeņa lokanības un plastiskuma  pārbaudei – jāatzīmē, ka tiem skolēniem, kuri regulāri trenējas kādā no sporta veidiem, bija cerīgs sākums. Skolēni tika iepazīstināti ar dažādiem rekvizītiem atsevišķu cirka numuru izpildei, piemēram, žonglēšana ar nūju, ķermeņa līdzsvara atrašana, staigāšana ar nūjām, bumbiņu mešana gaisā, to darot ar divām vai pat trijām bumbiņām. Mūsu viesi pastāstīja, ka visgrūtākais ir nevis fiziskā priekšnesuma izpilde, bet gan morālā sevis noskaņošana pirmajā brīdī šķietami neiespējamām lietām un darbībām. Visi skolēni pildīja uzdevumus ar interesi un aizrautību, guva pozitīvu emocionālo lādiņu, kas ienesa spilgtākas krāsas mūsu skolas un audzēkņu dzīvē.

Izsakām vislielāko pateicību Rīgas cirka māksliniekiem par sniegto iespēju iepazīties ar šo profesiju, un varbūt kādam tā kļūs par aizraušanos turpmākajos dzīves ceļos kādā cirka studijā.

Paldies par doto iespēju programmai “Latvijas skolas soma”. Liels paldies arī projekta koordinatorei Regīnai Urbanovičai par iespēju savienot mācību procesu ar karjeras izglītības pasākumiem.

Sagatavoja Alīna Šumilo, 8.c kl. audzinātāja

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: nodarbība «Senā skola»

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 2022.gadā 7.novembrī 4.b klase apmeklēja  Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju, lai piedalītos nodarbībā “Senā skola”. Mūsu mērķis bija uzzināt, kā skolēni mācījās agrāk (20.gs.), ar ko senā skola atšķiras no mūsdienu skolas.

Mums bija iespēja iepazīties ar muzeja ekspozīciju un redzēt, kā izskatījās skolas forma, somas, mācību grāmatas un piederumi.

Mēs uzzinājām, ka agrāk skolas bija kultūras centri. Nodarbības praktiskajā daļa skolēniem bija iespēja rakstīt ar spalvu, tā, kā rakstīja bērni agrāk, zīmēt ar ogles gabaliņiem. Nodarbības beigās bija iespēja salīdzināt mūsu skolu un seno skolu. Pateicoties programmai “Latvijas skolas soma” mums bija iespēja uzzināt kaut ko jaunu.

Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: sociālo zinību, valodu un vizuālās mākslas stundās.

Sagatavoja 4.b klases audzinātāja Leonarda Krukovska

 

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: nodarbība «Senā skola»

2022.gada 31. oktobrī programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros 2.a klases skolēni kopā ar skolotāju Natāliju un Ludmilu apmeklēja Daugavpils Novadpētniecības muzejā nodarbību «Senā skola». Pasākuma mērķis: papildināt savas zināšanas par Latvijas skolas sistēmu senajos laikos.

Tā kā mēs esam tik zinātkāri, noskaidrojām, ka agrāk zēni un meitenes mācījās atsevišķi un visiem bija vienota skolas forma bez izņēmumiem. Skolas portfelis arī izskatījās savādāks nekā mūsdienās.  Mums likās, ka agrāk mācīties bija  grūtāk nekā tagad: mācības notika arī sestdienās, bet mācību stunda ilga 90 minūtes. Skolēnu rokraksts bija brīnumskaists, tāpēc ka viens no galvenajiem mācību priekšmetiem bija glītrakstīšana. Mēs arī izmēģinājām rakstīt ar tintes pildspalvām. Bija diezgan grūti, bet mums viss sanāca! Mēs tik ļoti centāmies, ka visi pirksti bija zili! 

Jaunās zināšanas noderēs arī mācību procesā: sociālo zinību stundās.

Paldies muzeja darbiniekiem par izzinošu nodarbību! Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju uzzināt, kā bērni mācījās senāk, salīdzināt un saprast, ar ko atšķiras senā un mūsdienu skola.

Sagatavoja skolotāja Natālija Labute un 2.a klases skolēni

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Rīgu

2022.gada 22.oktobrī 11.a klase programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros devās izglītojošā ekskursijā uz Rīgu ar mērķi apmeklēt kultūras iestādes, apzinot mūsu kultūrvēsturisko mantojumu.

Vispirms mēs skolotāju pavadībā apmeklējām Anatomijas muzeju. Muzeja vadība ikvienam ir devusi unikālu iespēju uzzināt par izstādīto eksponātu izcelsmi un īpatnībām, skenējot kodus ar bezmaksas lietotnes palīdzību. Gan skolēnus, gan skolotājus ieinteresēja iespēja iedziļināties cilvēka ķermeņa uzbūves izpētē un šajā procesā arī atcerēties dažus vērtīgus un reizēm patiesi pārsteidzošus faktus.

Vēlāk mēs pastaigājāmies pa Rīgas ielām, vērojot un apbrīnojot Vecrīgas arhitektūras pieminekļus.

Rīgas apmeklējuma noslēgumā mēs devāmies uz Rīgas Balto namu – Latvijas Nacionālo operu un baletu, kas ir unikāls 19.gs. arhitektūras piemineklis ar neatkārtojamo un krāšņu  interjeru. Ēkas apdare neapšaubāmi pārsteidza ar savu greznību. Mēs noskatījāmies baleta izrādi «Romeo un Džuljeta» (S.Prokofjeva balets, kas tapis pēc V.Šekspīra traģēdijas motīviem), izbaudot baletdejotāju spēles un dejas mākslu, mākslinieku spēju prasmīgi atainot Šekspīra laika atmosfēru. Mums šis apmeklējums ir lieliska dāvana, kas dod iespēju paplašināt redzesloku, gūt pozitīvas emocijas, izjust mākslas pasauli un iekļauties tajā.

Ekskursijas laikā iegūtās zināšanas un pieredze noderēs arī mācību procesā:literatūras, mūzikas, vēstures  un bioloģijas stundās.

Sagatavoja 11.a klases skolēni

 

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija uz Kolkasragu un Ventspili

2022.gada 14. oktobrī programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros 8.a un 10.a klases skolēni kopā ar klases audzinātājām Jeļenu Šilovu un Svetlanu Rudjko apmeklēja Kolku un Ventspili. Pasākuma mērķis: papildināt savas zināšanas par Latvijas vēsturi un ainavu.

Kolka ir Kurzemes pussalas tālākais ziemeļu punkts, kas kā apdzīvota vieta pirmo reizi rakstos minēta 1387.gada dokumentā. Kolkas rags ir dabas izveidota tikšanās vieta: tur satiekas jūra un zeme, daba un cilvēks. Tā ir vieta, kur vērojama divu jūru – atklātās Baltijas jūras un Rīgas līča – viļņu sadursme.Mūs iepriecināja šīs vietas skaistums – no visām pusēm to ieskauj jūra. Tālumā bija redzama bāka! Tā patiešām ir skaista vieta, kuru vērts vērot klātienē!

Pēc tam devāmies uz Ventspili – klusu, ērtu ostas pilsētu, kur apmeklējām “Vizium” zinātnes centru. Tas bija aizraujoši.  Lai uzzinātu dažus faktus vai redzētu zinātnes brīnumus, uzdrošinieties doties uz turieni! Visinteresantākā mums bija Livonijas ordeņa pils. Bija diezgan interesanti uzzināt par tās vēsturi un redzēt, kas reiz patiešām bija! Ventspils pils (vēsturiski pazīstama kā Vindavas pils) ir lielākā un līdz mūsdienām vislabāk saglabājusies ordeņa pils Latvijā. Tā tika uzcelta 1290. gadā Ventas upes dienvidu krastā, 1 km no Baltijas jūras. Pilī atradās komtura mītne, pārtikas un bruņojuma noliktava karaspēkam kara gadījumā. Livonijas ordeņa pils no citiem viduslaiku cietokšņiem atšķiras ar savu interjeru, kurā modernais muzeja eksponātu stendu noformējums saskan ar vēsturisko vidi.

Lai gan ceļojums bija garš un grūts, mēs bijām labā garastāvoklī un domājam, ka ne velti to veicām! Ekskursijas laikā katrs skolēns atklāja sev kaut ko jaunu, ieguva jaunās zināšanas, kas noderēs arī mācību procesā: ģeogrāfijas, vēstures un  sociālo zinību stundās un valodas stundās.

Paldies par doto iespēju programmai “Latvijas skolas soma”.

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: Lūznavas muižas apmeklējums

2022.gada 12. oktobrī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 11.a klase apmeklēja Lūznavas muižu. Pasākuma mērķis bija iepazīt Lūznavas muižas vēsturi, neparasto arhitektūru un tās iemītnieku dzīvi 20.gs. sākumā.

Vispirms mēs iepazināmies ar tagadējo muižas saimnieci, kas mūs sagaidīja neparastā tērpā. Pirmajā zālē noskatījāmies nelielu prezentāciju par muižas vēsturi un tās iedzīvotājiem, kā arī piedalījāmies viktorīnā.

Nākamā mūsu pietura bija pagrabs. Hologrammas telpā bijušais muižas īpašnieks, 19.gs. zinātnieks un ceļu inženieris Staņislavs Kerbedzs, precīzāk, viņa hologramma, pastāstīja mums savu autobiogrāfiju, vēstāmo papildinot ar bildēm un video. Pagrabā atrodas arī interaktīvā telpa, kur ar aplikācijas palīdzību varējām izmēģināt tiltu arhitekta profesiju.

Muižas otrajā stāvā mēs apskatījām greznas baroka stila istabas – Felicijas, Marijas un Sofijas rezidences, kurās pēc vēlēšanās var pārnakšņot.

Pēdējā mūsu pietura bija bēniņi, kur iepazinām sikspārņu sugas, kas apdzīvo Latvijas teritoriju. Ekskursijas beigās mēs pastaigājāmies pa lielu muižas parku.

Apmeklējuma laikā iegūtās zināšanas un pieredze noderēs arī mācību procesā: vēstures, fizikas un bioloģijas stundās.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt Lūznavas muižu, tās ekspozīcijas un lielu parku.

Sagatavoja 11.a klases skolēni

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: koncertlekcija “Sprādziens mūzikā”

Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolā šī gada 7.oktobris bija neparasta diena. Mācību dienas beigās skolēnus sagaidīja  klātienes koncertlekcija «Sprādziens mūzikā» (programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros).  Muzikālās nodarbības laikā tika stāstīts par 20.gs. popmūzikas attīstību: džezs, rokenrols, rokmūzika, Bītli un, beidzot, mūsdienu populārā mūzika Latvijā.  Dziedātājs Mikus Abaroniņš  un multiinstrumentāliste Arta Abaroniņa  izpildīja 20.gadsimta leģendāras dziesmas, kā arī mūsdienu Latvijas muzikantu dziesmas,  kas aizkustināja skatītāju sirdis.Koncerta laikā skolēniem bija iespēja iepazīties ar  dažādiem mūzikas instrumentiem (čellu, kontrabasu, basģitāru…), atbildēt uz āķīgiem jautājumiem, saņemt saldās dāvanas un, protams, dziedāt līdzi un dejot.

Paldies par šo „muzikālo sprādzienu” mūsu skolā!

Sagatavoja Oksana Staņeviča, 11.d klases audzinātāja

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: ekskursija ar tramvaju

Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas 1.d klases skolēni 6.oktobrī programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros devās ekskursijā, lai iepazītu  mūsu pilsētas skaistākās vietas. Ekskursijā devās ar retrotramvaju. Mājīgā atmosfērā skolēni klausījās ģida stāstus par mūsu pilsētu un pa logiem vēroja vecas un jaunas ēkas, arhitektūras pieminekļus, skaistus parkus. Tas bija ļoti izzinoši un aizraujoši.

Sagatavoja Tatjana Krūmiņa, 1.d klases audzinātāja

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: koncertlekcija “Leģendas mūzikā”

2022.gada 5.oktobrī programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros 5.a , 6.b, 7.a, 7.b, 7.c, 8.b, 9.a, 9.b, 12.a klases skolēni un pedagogi apmeklēja  koncertlekciju “Leģendas mūzikā”. Pasākuma mērķis – iepazīties ar  20. un 21. gadsimta mūzikas leģendām, kas ir ietekmējušas paaudzes, atspoguļo mūsu valsts un pasaules vēsturi un kultūras mantojumu.

Pasākuma laikā skolēni iepazinās ar leģendāru mūziku pilnīgi jaunā mūzikas programmā ar jauniem stāstiem par Latvijas un pasaules leģendām mūzikā.Pārsteidza koncertlekcijas vadītāju mūzikas dotības – virtuozā mūzikas instrumentu spēlēšana un lieliskā balss. Paldies mūziķiem Mikum un Artai Abaroniņiem! Daudzi no klausītājiem pirmoreiz dzirdēja  Latvijas slaveno mūziķu vārdus  un viņu daiļdarbus. Skolēni ar lielu prieku kopā ar viesiem dziedāja populāras un aizraujošas  dziesmas, kā arī dejoja.

 Svarīgi, ka tāda veida pasākumi ir ne tikai jautri, bet arī noderīgi un izglītojoši . Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: mūzikas, sociālo zinību un valodas  stundās.

Sagatavoja Valentīna Ribakova, 6.b kl.audzinātāja

 un Žanna Ugarenko, 7.c kl.audzinātāja

Programma “Latvijas skolas soma” DDAV: muzejpedagoģiskā nodarbība «Atklātnes pasaule»

2022.gada 4. oktobrī 2.c klases skolēni kopā ar klases audzinātāju Viktoriju Mikuļinu, skolas psihologu Ludmilu Budreviču un sociālo pedagogu Ludmilu Voicehovsku programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros apmeklēja Daugavpils  Novadpētniecības un mākslas muzeju un piedalījās muzejpadagoģiskā nodarbībā „Atklātnes pasaule”. Pasākuma mērķis: papildināt savas zināšanas par pilsētas vēsturi un izveidot savu atklātni.

Programmas vadītāja parādīja prezentāciju un pastāstīja par vecām atklātnēm. Skolēni iepazina atklātņu vēsturi, apskatīja pirmās atklātnes, uzzināja, kas ir atklātā vēstule. Viņiem bija iespēja apskatīt vecās atklātnes ar Daugavpils pilsētas skatiem un salīdzināt ar mūsdienu fotogrāfijām. Bija ļoti interesanti redzēt, kā izskatījās cilvēki, ēkas, transports un ielas pirms simts gadiem. Vērojot vecās atklātnes skolēni izzināja, kā mainījās mūsu pilsēta.  Nodarbības otrajā daļā viņi izveidoja savu atklātni. Bērniem bija iespēja izbaudīt atklātnes noformēšanu (adrese, teksts, datums, paraksts, zīmogs ar vārdiem “Dinaburg, Dvinsk, Daugavpils”). Atklātnes otrajā pusē ievietoja attēlu ar veciem Daugavpils skatiem un “novecoja” savu atklātni ar kafijas šķidrumu. Tas bija aizraujoši.

Nodarbības laikā katrs skolēns atklāja sev kaut ko jaunu, ieguva jaunās zināšanas, uzzināja ka atklātnes ir vēstures avots, kas palīdz uzzināt pilsētas pagātni. Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: vēstures un  sociālo zinību stundās.

Paldies par doto iespēju programmai “Latvijas skolas soma”.

Sagatavoja Viktorija Mikuļina, 2.c kl. audzinātāja