DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: koncertlekcija “Ziemassvētku pasaka”

2021.gada 21.decembrī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Daugavpils 16. vidusskolas 3.b klases skolēni  noskatījās koncertlekciju “Ziemassvētku pasaka”. Pasākuma mērķis bija uzzināt, kāds ir Ziemassvētku galvenais vēstījums.

Koncertlekcijas laikā skolēniem bija iespēja paviesoties Anglijā, Vācijā, Dānijā un citu zemju Ziemassvētku pasakās. Sākumā devāmies uz Angliju, kur 17.gs.vidū Ziemassvētki bija aizliegti. Vairāki entuziasti gribēja atdzīvināt tradīcijas. Karalienes Viktorijas vīrs princis Alberts no savas dzimtās Vācijas atveda Ziemassvētku eglīti, tā paša gada decembrī Č.Dikens izdeva savu grāmatu „Ziemassvētku dziesma”, kura stāsta mums ne tikai par Skrūdža dvēseles atdzimšanu, bet arī par Ziemassvētku tradīciju atdzimšanu Anglijā.

E.T.A. Hofmaņa stāsts par Riekstkodi un peļu ķēniņu ietekmēja gan rakstniekus, gan mūziķus un turpina iedvesmot visus fantāzijas cienītājus. Savā pasakā viņš atver durvis iztēlei, ļauj apvienot ikdienu ar nereālo, pat neiespējamo un sniedz radošo burvību.

Skolēni priekš sevis atklāja jaunu, nedzirdēto  Brāļu Grimmu  pasaku  „Elfi un kurpnieks”, kura māca savstarpēji palīdzēt un būt pateicīgiem par labo attieksmi.

M.Stārastes Ziemassvētku stāsts par ziņkārīgo piparkūku vīriņu Kraukšķīti, ko izcepa Salatēta čaklā mazmeita Sniegbaltīte. Nepacietīgais Kraukšķītis ļoti gribēja  doties iepriecināt bērnus Ziemassvētku vakarā. Rakstniece  ļoti labi saprot bērnus un to, kas viņus interesē, un prot uzburt to brīnišķo pasauli, kas notiek arī bērna prātā, un tāpēc viņiem tik interesanti vēl arī mūsdienās  lasīt  pasakas.

Liels paldies iniciatīvai „Latvijas skolas soma” par iespēju noskatīties  koncertlekciju “Ziemassvētku pasaka”.  Skolēni atzīmēja, ka daudzas pasakas esot lasījuši vai skatījušies multfilmas. Šoreiz bija iespēja atcerēties par Ziemassvētku pasakām. Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: literatūras un valodas stundās, mūzikas un sociālo zinību  stundās, kā arī atgādina mums par Ziemassvētku  tradīcijām un brīnumiem.

Sagatavoja Ilona Šestaka, 3.b klases audzinātāja