DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: koncertlekcija “Dzeja un mūzika”

Programmas  «Latvijas skolas soma» ietvaros 2021.gada 09.decembrī 6.c klases skolēni un klases audzinātāja skatījās  digitālo koncertlekciju “Dzeja un mūzika”. Programmas mērķis ir iepazīties ar mūsu kultūras dižgariem, uzzināt vairāk par to, kādas bija dzejas attiecības ar mūziku.

Koncertlekcijā dzeja satiekas ar mūziku. Pasākuma laikā mums stāstīja par Raini, Aspaziju, Vizmu Belševicu, Klāvu Elsbergu, Ojāru Vācieti, Aleksandru Čaku, Imantu Ziedoni un citiem dzejniekiem. Mēs uzzinājām, kuri komponisti ir rakstījuši mūziku šo rakstnieku dzejas rindām un kā veidojās sadarbība starp šīm mākslām. Viesojāmies dzejnieku muzejos un tikāmies ar muzeju speciālistiem. Mēs klausījāmies Jāņa Lūsēna, Zigmāra Liepiņa, Raimonda Paula, Kaspara Dimitera un citu Latvijas komponistu mūziku. Koncertlekciju vadīja dziedātājs Mikus Abaroniņš un Radio Bigbenda ģitārists Rihards Goba.

Pēc lekcijas noskatīšanās skolēni strādāja ar darba lapu un atbildēja uz jautājumiem, kuri saistīti ar koncertlekcijas saturu, piemēram, kas ir mūzikas autors dziesmai “Miglā asaro logs?, kā arī sacerēja savu četrrindi.

Deniss Matusevičs: “Pagājušajā gadā mēs skatījāmies filmu “Bille” un man bija interesanti uzzināt par Vizmas Belševičas dēlu – komponistu Klāvu Elsbergu.”

Anastasija Kurča:     Mūzika un dzeja.

Skaista, jūtīga, sirsnīga.

Uzlabo, priecē un palīdz.

Garastāvoklis.

Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: mūzikas, valodas un literatūras stundās.

Mēs esam pateicīgi iniciatīvai  «Latvijas skolas soma» par iespēju vairāk iepazīt savas valsts kultūru, uzzināt interesantu informāciju par latviešu dižgariem.

Sagatavoja Žanna Ugarenko,  6.c klases audzinātāja