DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Erasmus+ projekta „Mācīties vienam no otra – veidot nākotni” dalībnieku tikšanās Čehijā

Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA 2) skolu apmaiņas partnerību projekts “Mācīties vienam no otra – veidot nākotni” (Nr. 2019-1-LV01-KA229-060348_1).

Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) skolu apmaiņas partnerību projekta Nr. 2019-1-LV01-KA229-060348_1 „Mācīties vienam no otra – veidot nākotni” („Voneinander lernen – Zukunft baunen” ietvaros Daugavpils 16.vidusskolas 10.klases skolēni Daniels Maždžuls, Artjoms Jaloveckis, 12.klases skolēni Maksims Antonovs Antons Šalkovskis, Antons Lobačovs, direktores vietniece Zigrīda Panfilova un projekta koordinatore Jeļena Sardiko no 4. līdz 10.decembrim piedalījās partneru organizētajā mobilitātē Čehijas pilsētā Trutnovā. Kopā ar mums projekta aktivitātēs iesaistījās Grieķijas, Čehijas un Daugavpils 15.vidusskolas skolēni. Diemžēl vēl divas partnerskolas pandēmijas dēļ neieradās.

Pirmajā tikšanas dienā čehu skolēni novadīja ekskursiju pa Prāgu. Neaizmirstamas emocijas sagādāja Svētā Vīta katedrāle, Vecpilsētas laukums, Kārļa tilts, Venceslas laukums, Prāgas pils  pārsteidzošo arhitektūru, kurā jūtams karaliskais mantojums. Vakarā devāmies uz partneru pilsētu Trutnovu.

Otrajā projekta dienā devāmies uz partneru Medicīnas un ekonomikas profesionālo vidusskolu, kur mūs laipni sagaidīja skolas direktors, skolotāji un skolēni. Viņi prezentēja savas valsts vēsturi, tradīcijas, svētkus, ievērojamas personas, kā arī savu nacionālo virtuvi. Tika organizēta arī neliela ekskursija pa skolu. Tā ir skola ar profesionālo medicīnas virzienu, tāpēc interesanti bija apmeklēt ātrās palīdzības un reanimācijas kabinetus. Tā kā tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads, tad Čehijas skolēni organizēja ļoti interesantu meistardarbnīcu, kurā izgatavojām eglīšu rotājumus. Tagad  kopīgi izrotātā visskaistākā  eglīte Čehijā visiem atgādinās par mūsu draudzību un partnerību. Pēcpusdienā skolēni un skolotāji parādīja mums skaistākās un ievērojamākās vietas Trutnovā.

Tā kā projekta mērķis ir attīstīt uzņēmējdarbības prasmes, trešo dienu uzsākām ar metālapstrādes uzņēmuma Kasper Kovo apmeklējumu. Tas ir pasaulē pazīstams Čehijas uzņēmums, kurš eksportē savu produkciju visā pasaulē. Darbiniekiem jābūt ne tikai strādīgiem un precīziem, bet arī jāpārzina jaunākās tehnoloģijas, jo process ir automatizēts. Vēl šajā dienā mums bija unikāla iespēja apmeklēt vienu no populārākajiem tūrisma objektiem – Adršpahas klintis, kas aizņem 17km2 platību un nevienu neatstāj vienaldzīgu.

Īstu Ziemassvētku brīnumu piedzīvojām ceturtajā dienā eglīšu rotājumu izgatavošanas fabrikā. Redzējām, kā darbinieki dod dzīvību rotājumiem – no stikla pūšanas līdz par iepakošanai. Pēc pusdienām apmeklējām zoodārzu. Redzējām dažādus plēsējus, ūdens dzīvniekus un rāpuļus. Bet visneaizmirstamākā bija žirafu barošana un glāstīšana.

Ceturtdiena bija pēdējā diena Trutnovā. Šajā dienā izmēģinājām sevi dzīvības glābēju lomā- mācījāmies veikt sirds masāžu. Interesanta nodarbība bija arī mēles mežģu izrunāšana čehu valodā, izrādījās, ka tā ir sarežģīta valoda. Noslēgumā – sertifikātu saņemšana, nelielas dāvanas un kopīgs foto. Čehijas partneri bija parūpējušies, lai šīs dienas būtu neaizmirstamas. Mēs ieguvām jaunu pieredzi, jaukus iespaidus un, protams, draugus.

Nākamā tikšanās reize plānota Itālijā.

Informāciju sagatavoja Daugavpils 16.vidusskolas projekta dalībnieku komanda