DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: animācijas filmas “Lupatiņi” demonstrēšana

Šī gada 25.novembrī iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros Daugavpils 16. vidusskolas 1.b un 1.c klases skolēni  noskatījās animācijas filmu “Lupatiņi”. Pasākuma mērķis bija iepazīties ar Latvijā uzņemtajām animācijas filmām, palīdzēt bērniem saprast pašiem sevi, mācīties dzīvot.

Filmiņas noskatīšanos organizēja Latgales vēstniecība GORS. Pasākuma sākumā Latgales vēstniecības GORS direktore Diāna Zirniņa ar savu meitu Agnesi iepazīstināja ar daudzfunkcionālo kultūras centru Rēzeknē. Skolēni uzzināja, ka latgaliešu vārds gors latviski ir gars. Skolēniem tika parādīta koncertzāle, kur notiek dažādi koncerti. Interesanti, ka GORā ir bērnu istaba, kur var spēlēties un zīmēt, kamēr vecāki apmeklē pasākumus.

Multfilmu režisors un mākslinieks Edmunds Jansons parādīja lelles un pastāstīja par četriem maziem Lupatiņiem. Zeķīte, Cimdiņš, Spilventiņš un Lakatiņš ir audumu bērniņi no audumu mājas. Zeķītei patīk saimniekot un ieviest kārtību. Lakatiņš prot izdomāt brīnumu lietas un pastāstīt to citiem bērniem. Cimdiņš ir ļoti draudzīgs, stiprs, visu dara ātri. Spilventiņš ir labsirdīgs, uzticams draugs.  Lupatiņi lieliski prot spēlēties, bet daudz kas cits viņiem vēl jāiemācās. Blakus viņiem ir gudrais Kaķis, kurš pieskata Lupatiņus, rūpējas, paskaidro, pamāca un samīļo.  Reizēm Kaķis pasmīn ūsās un saka: “Dumiķīši paliek dumiķīši!” Kaķa lomā filmējies runcis Mikiņš no Burtniekiem.

Skolēni atzīmēja, ka jau redzēja  dažas sērijas no “Lupatiņiem”. Šoreiz bija iespēja iepazīties ar jaunām sērijām: “Kā Lupatiņi brokastoja”, “Kā Lupatiņi kārtoja”, “Kā Lupatiņi precējās”. Multfilmas stāsta bērniem, kā draudzīgi sadzīvot, kā palīdzēt viens otram, kā uzvesties pie galda, kā sakārtot māju, ar ko būtu interesanti precēties. Pēc filmas noskatīšanas skolēni parunāja par redzēto un uzzīmēja ilustrācijas. Skolēni arī izrādīja interesi izlasīt grāmatas par Lupatiņiem.

 Liels paldies iniciatīvai  “Latvijas skolas soma” par iespēju noskatīties jaunas sērijas par Lupatiņiem, jo iepriekš uzņemtās filmas saņēmušas nozīmīgas balvas: «Lielo Kristapu» par labāko animācijas filmu mākslinieku Nacionālajā Filmu Festivālā, Latvijā, 2012. gadā, Balvu kā Labākā filma bērniem vecumā no 2-5 gadiem Čikāgas Starptautiskājā bērnu filmu festivālā, ASV, 2013. gadā, un Sudraba Delfīnu Ksiamenas filmu festivālā, Ķīnā, 2012. gadā.

Sagatavoja Viktorija Mikuļina un Tatjana Puzirevska, 1.c un 1.b kl. audzinātājas