DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Pilsonības nedēļas Daugavpils 16. vidusskolā

Novembris. Drēgnas un pelēcīgas rudens dienas. Toties tieši šis mēnesis ikkatra Latvijas iedzīvotāja sirdī rosina gaišas skumjas un priecīgu saviļņojumu. Tieši 1918. gada novembrī risinājās Latvijas valsts pastāvēšanas svarīgi notikumi. 11. novembrī mēs atzīmējam Lāčplēša dienu, ar gaišām skumjām pieminot asiņainās brīvības kaujās kritušos. Viņiem mēs pateicamies par doto mums iespēju dzīvot brīvā un mierīgā zemē. 18. novembrī mēs svinam īpašos valsts svētkus – Latvijas Republikas proklamēšanas dienu. Šajā dienā pirms 103 gadiem tika pasludināta neatkarīgā Latvijas valsts.

Sagaidot valsts svētkus, Pilsonības nedēļas ietvaros Daugavpils 16. vidusskolā norisēja vairākas aktivitātes. Klases un mācību stundās notika sarunas, diskusijas un radošās aktivitātes, veltītas Lāčplēša dienai un Latvijas Republikas proklamēšanas dienai. Skolā notika arī vairāki pasākumi, kuros skolēni aktīvi piedalījās: apsveikumu krājums “Manai Dzimtenei dzimšanas dienā” (1.-12.kl.),  Sadziedāšanās (1.-12.kl.), radošo darbu konkurss “Mana dzimtā zeme” (1.-12.kl.), viktorīna “Mana mīļā Latvija”(1.,2.kl.), konkurss “Brīnumainā Latvija” (10.-12.kl.), spēle “Mana dzimtene Latvija” (5.-6.kl.), konkurss “21.gs. bruņinieki” (9.kl.), spēle “Kas? Kur? Kad?” (“Celojums pa Latviju” (5.-7.kl.), spēle “Sveika, Latvija!” (3.-4.kl.). Ņemot vērā valstī noteiktos ierobežojumus, pasākumi notika attālināti. Ieskatīsimies dažās aktivitātēs! 

8.novembrī 10.-12. klašu skolēni programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros apmeklēja tiešsaistes izrādi “Taņas dzimšanas diena”, aktīvi iesaistoties tās darbībā. Izrādes gaitā sanākušie sāk atminēties dažādus gan labi zināmus, gan rūpīgi slēptus un nereti pretrunīgus notikumus dzimtas vēsturē, un risināt sarunas ne tikai par pagātni, bet arī par nākotni un sabiedrību, kurā dzīvojam. Tas bija it kā ceļojums laikā no 1918. gada līdz mūsdienām. 

11.novembrī 10.-12. klašu skolēni tikās ar Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona pārstāvjiem. Tā bija informatīvi patriotiska tikšanās reize, kuras tēma “Kā es kļuvu par karavīru/zemessargu?”. Nodarbības laikā ar jauniešiem lietderīgiem un interesantiem dzīvesstāstiem dalījās Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona profesionālā dienesta karavīri un zemessargi, viņi  stāstīja, kas mudināja savu nākotni virzīt militārās karjeras virzienā, kādi bija lielākie izaicinājumi, ko viņi pārvarēja, kas patīk un uzrunā, ikdienā darbojoties dienestā. Tā bija iespēja jauniešiem ieskicēt perspektīvas nākotnes profesijai, iestāšanās nosacījumus un saņemt atbildes uz viņu interesējošiem jautājumiem. 

6.c klases skolēni klases stundas laikā stilizētā plaukstā rakstīja savus novēlējumus Latvijai dzimšanas dienā. Tas simboliski atspoguļo  mūsu piederību Latvijai un vienotību ar mūsu dzimteni. Skolēni, klases audzinātāja atbalstīti, piedalījās arī tradicionālajā konkursā “Mana Latvija” un  pārbaudīja savas Latvijas vēstures zināšanas, atbildēja uz jautājumiem par novadiem, kultūru un sportu. Visi  atzina, ka viens no sarežģītākajiem uzdevumiem esot bijis rast atbildi uz jautājumu “Kuram pasaulslavenam Latvijas šahistam uzstādīts piemineklis Rīgā, Vērmanes dārzā?” (Pareiza atbilde: Mihails Tāls (1936 -1992) bija Latvijas šahists, astotais pasaules čempions šahā (1960. — 1961.) Viņš bija seškārtējais PSRS čempions, starptautiskais lielmeistars kopš 1957.g.) Šogad cīņa bija sīva, jo 1. vietu no 3. vietas  šķīra  punkts. Kopvērtējumā 3. vietu ieguva Vitalijs Morozovs un Artjoms Sokolovs, 2.vietu – Deniss Matusevičs un Liliana Guļāne, 1. vietu – Edgars Čerņavskis.

11.klases skolēni  iepazinās arī Aizsardzības ministrijas veidoto apsveikumu. Tā ir  aizsardzības ministra Dr. Arta Pabrika uzruna skolām un skolēniem un režisora Askolda Saulīša filma “Mans zelts” (2020) par Latvijas armiju, kurā atspoguļots latviešu karavīra gars, spilgtākie Latvijas armijas vēstures mirkļi un ieskats Nacionālo bruņoto spēku attīstībā mūsdienās. Filma ir emocionāls vēstījums par latviešu karotspēju, kas caurvijusi svešu varu vadītos konfliktus Latvijas vēsturē, palīdzējusi uzvarēt Latvijas Neatkarības karā un starpkaru periodā izveidot spēcīgu Latvijas armiju, kā arī devusi pārliecību nostāties uz barikādēm un atjaunot bruņotos spēkus 1990. gados.

Patriotu nedēļas laikā tapa daudzveidīgi skolēnu radošie darbi. Lūk, daži no tiem!

 

Apsveicam Latviju dzimšanas dienā!

 

Sagatavoja Žanna Ugarenko un Anželika Anufrijeva