DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Erasmus+ projekta “Mācīties vienam no otra – veidot nākotni” dalībnieku tikšanās Grieķijā

Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA 2) skolu apmaiņas partnerību projekts “Mācīties vienam no otra – veidot nākotni” (Nr. 2019-1-LV01-KA229-060348_1).

2021.gada oktobrī Eiropas Savienības Erasmus+ projekta „Mācīties vienam no otra – veidot nākotni” ietvaros notika projekta dalībnieku tikšanās Atēnās (Grieķija), kurā piedalījās partneri no Latvijas, Vācijas, Čehijas, Itālijas un Grieķijas. Daugavpils 16. vidusskolu pārstāvēja skolēnu un pedagogu komanda: Nikoļa Matjuhina (12.kl.), Lana Daškeviča (12.kl.), Vitālijs Gagunovs (12.kl.), Rihards Špoģis (11.kl.), Viktorija Ivanova (10.kl.), projekta koordinatore Jeļena Sardiko un latviešu valodas skolotāja Valentīna Ribakova. Tikšanās laikā skolēni papildināja zināšanas un pilnveidoja savas prasmes uzņēmējdarbībā.

Pirmo dienu Grieķijā mēs pavadījām 8. Peristeri skolā, notika iepazīšanās aktivitātes, ekskursija pa skolu.  Katra komanda pastāstīja par savas valsts izglītības sistēmu un savu skolu. Mēs pastāstījām par mūsu valsti un pilsētu. Partneriem bija interesanti dzirdēt, kā skan latviešu valoda, tāpēc mēs viņiem iemācījām dažus latviešu vārdus. Mēs aktīvi darbojāmies jauktās, starptautiskās grupās, kurās veidojām biznesa plānu, apspriedām un plānojām konkrētus soļus. Kad plāns bija gatavs, katra grupa to prezentēja visiem dalībniekiem. Šajā dienā mēs uzlabojām savas angļu valodas prasmes, ieguvām pieredzi sazināties ar cilvēkiem no dažādām valstīm, kā arī mācījāmies uzņēmējdarbību.

Otrajā dienā mēs kopā ar partneriem apmeklējām vides un izglītības aktivitāšu parku «Antonis Tritsis», kur mums pastāstīja par bioloģisko produktu ražošanas un to turpmākās pārstrādes procesu. Šis uzņēmums specializējas ekoloģisko vīnu ražošanā. Mēs redzējām, kā aug vīnogas un kā uzņēmumā aizsargā plantācijas no kukaiņiem un putniem ekoloģiski tīrā veidā, bez pesticīdiem. Pēc tam mēs apmeklējām milzīgu karalienes torņa īpašumu un karalisko ēku. Oriģināla ēka bija bojāta zemestrīces dēļ, tāpēc varējām aplūkot ēkas rekonstrukciju. Mums bija iespēja apskatīt skaistus zirgus karalienes stallī, dārzu, kur kokos mitinās koši papagaiļi. Tad kopā ar partneriem mums piedāvāja pastrādāt sakņu dārzā, piemēram, mēs ravējām nezāles, sējām dārzeņus un laistījām dobes. Diena bija pavadīta aizraujoši, un visiem bija brīnišķīgs garastāvoklis.

Trešajā dienā mēs ar citu komandu skolēniem apmeklējām Kalīvijas olīvu un olīveļļas uzņēmumu, kur nogaršojām olīveļļu un pamēģinājām atšķirt kvalitatīvu eļļu no nekvalitatīvas. Uzņēmuma darbinieki parādīja un pastāstīja par olīvu novākšanas procesu, kā arī piedāvāja pašiem novākt olīvas, izmantojot grābekļus. Nākamais punkts mūsu plānā bija brauciens uz piejūras pilsētiņu Lavrio, kur mēs pastaigājāmies pa Egejas jūras piekrasti un vērojām brīnišķīgu ainavu. Mums bija arī iespēja redzēt Poseidona templi, baudot neparastus skatus. Braucot uz viesnīcu, mēs pa autobusa logiem vēl ilgi apbrīnojām lielisku jūras ainavu ar klintīm, kuģiem un jahtām. Vakarā mūsu grupa devās skatīties sardzes maiņu pie Grieķu Parlamenta. Ak, kas par soļiem un horeogrāfiju!

Ceturtajā dienā notika tikšanās ar pilsētas vadību par izglītības jautājumiem Atēnās. Tajā mums pastāstīja par pilsētu, mācību procesu Atēnās, uzsvēra mūsu projekta nozīmi. Katrai grupai tika pasniegtas dāvanas. Pēc tam mēs pastaigājāmies pa parku, kur varējām redzēt neparastus kokus, košus krūmus, pat bruņurupučus. Ar metro nokļuvām Akropolē, kur mums bija iespēja apskatīt Senās Grieķijas arhitektūru un iepazīties ar šīs vietas vēsturi. Ne velti skolas vēstures programmā par seno Grieķiju mācās gandrīz visu semestri – beidzot visu varējām redzēt “dzīvajā”.

Pēdējā dienā Grieķijā mūs sagaidīja lietus, bet tas nenozīmēja, ka diena bija sabojāta. Mēs tikpat jauki pavadījām laiku ar mūsu jaunajiem draugiem. Šajā dienā grieķu skolēni paši vadīja ekskursiju un stāstīja par dažādām ievērojamajām vietām Atēnās, piemēram, viena no tām bija Agora — mēs redzējām tirgus laukumu, kur agrāk pulcējās grieķi. Vakarā mums bija pēdējās kopīgas vakariņas Atēnās. Pavadītās kopā dienas mūs satuvināja, un bija emocionāli grūti domāt par to, ka rīt būs jāatvadās.

Brīnišķīgi, ka mums bija iespēja piedalīties šajā projektā, jo tikšanās Atēnās ir kā gaišu atmiņu, zināšanu un skaistas pieredzes grāmata.

Sagatavoja Daugavpils 16. vidusskolas projekta dalībnieku komanda