DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: Melngalvju nama apmeklējums

Šī gada 24.septembrī iniciatīvas «Latvijas skolas soma” ietvaros 7.c klases skolēni un klases audzinātāja apmeklēja grezno Melngalvju namu. Pasākuma mērķis bija attīstīt ieradumu būt zinātkāram un intelektuāli atvērtam, pētot personību veikumu nacionālās pašapziņas nostiprināšanai.

Šis nams ir pašā Vecrīgas sirdī. Mēs apmeklējām tā greznās telpas, dzirdējām interesantu stāstu par tā vēsturi, iepazinām viduslaiku priekšmetus, senas tā laikmeta mēbeles. Izjutām tā laika pasākuma dalībniekus. Staigājot pa Melngalvju nama zālēm, izjutām to varenību, bagātību, greznību. Mūs sevī ieskāva greznās zāles, lielās gleznas, nama varenums. Mēs arī, skatoties filmu, ceļojām pa Latvijas vēsturiskām un greznām pilīm, skaistām un koptām mūsu zemes pilsētām. Guvām neaprakstāmas emocijas cauri gadsimtiem.

Pēc filmas noskatīšanās un Melngalvju nama apmeklējuma skolēni dalījās iespaidos.

Jelizaveta Žukovska: “Redzot šo grezno namu, man gribējās  ātrāk apskatīt to un izjust tā atmosfēru. Man tas izdevās, iegrimt bagāto cilvēku dzīvē, jo tikai turīgi cilvēki var uzcelt tik greznu          namu  un tajā dzīvot.

Jevgēņijs Paljunis: “Esmu redzējis daudz namu dažādās valstīs, bet šis nams ir ļoti grezns un bagāts. Mani interesē vēsture, tāpēc es ar lielu interesi klausījos par nama tapšanu un tā vēsturi. Atjaunot tik greznu namu Latvijas pastāvēšanas laikā, tas ir kolosāli ne tikai mūsu iedzīvotājiem, bet arī tūristiem, kuri apmeklē mūsu valsti.”

Jelizaveta Purpliša: “Cik skaista ir Vecrīga! Cik mīļa mūsu Daugava! Cik jauki, ka dzīvoju Latvijā un iepazīstu savas valsts vēsturi!”

Polina Martinkeviča: “Es atkal braucu uz galvaspilsētu. Mūsu ģimene bieži brauc uz Rīgu. Man ļoti patīk šī pilsēta, jo katru reizi atklāju kaut ko jaunu. Šodien iepazinu Melngalvju namu, tā greznību un bagātu cilvēku dzīvi. Šīs plašās telpas, kurās mūsdienās notiek oficiālas pieņemšanas, lielās gleznas, caur kurām izjūtu vēstures klātbūtni. Tas ir aizraujoši un paliks atmiņā ilgi.”

Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: sociālo zinību, Latvijas un pasaules vēstures  un valodas stundās.

Paldies programmai  “Latvijas skolas soma” par šo jauko iespēju iegrimt mūsu valsts senatnē. Varam doties mācību ekskursijās klātienē un izbaudīt skaisto dabu, valsts vēsturi un jauki pavadīt laiku ar klases biedriem un skolotājiem.

Sagatavoja Alīna Šumilo, 7.c klases audzinātāja