DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: Ludzas apmeklējums

Programmas  “Latvijas skolas soma” ietvaros šī gada 6.oktobrī mūsu skolas 3.a klases skolēni un klases audzinātāja apmeklēja seno Latvijas pilsētu Ludzu. Ekskursijas mērķis bija veidot cieņpilnas attiecības pret Latvijas, Latgales novada vēsturi un mantojumu.

Ludza ir pilsēta ar savām vēsturiskajām ēkām, pilsēta starp diviem ezeriem: Lielo un Mazo Ludzas ezeru. Skolēni apmeklēja Ludzas Novadpētniecības muzeju, kur bija iespēja iepazīties ar Austrumlatvijas dabu, tās iemītniekiem. Ceļojums notika kopā ar Meža māti, kura bija mīļa un jauka. Mūs pavadīja putnu  un dzīvnieku balsis. Mēs bijām kā dabas pētnieki. Arī apskatījām Ludzas viduslaiku pilsdrupas pilskalnā starp Lielo un Mazo Ludzas ezeru. No šīs vietas paveras skaistākā pilsētas panorāma. Noklausījāmies leģendu par seno pili, noburto princesi un skaisto ķēniņu. Apmeklējām Ludzas katoļu baznīcu, apskatījām saules pulksteni, pastaigājāmies pa pilsētas parku, kurā atrodas pasaku tēli, dažādi vides objekti un strūklaka.

Pēc ekskursijas skolēni, daloties iespaidos, atzīmēja:

Darja Davidova: “Man gribas daudz zināt. Man ir interesanti, kas ir Austrumlatvija? Man bija jauki satikt Meža māti un doties ekskursijā uz Dzīvnieku pasauli.”

Aigars Ļutinskis: “Esmu priecīgs, ka varu braukt mācību ekskursijā, iepazīt Latvijas pilsētas, redzēt senās ēkas, doties interesantā dabas ceļojumā.”

Edgars Leikums: “Man ļoti patīk daba. Es bieži kopā ar vectēvu eju uz mežu. Vēroju augus un dzīvniekus. Arī tagad gribu dzirdēt stāstu par dzīvniekiem, minēt mīklas par tiem.”

Violeta Kaļiņina: «Mani iedvesmoja šis brauciens. Īpaši patika Ludzas senās pilsdrupas, no kurām paveras brīnišķīgs skats uz Ludzas Lielo ezeru. Tas ir kā jūra, jo es nekad nebiju pie jūras. Es esmu laimīga.»

Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: sociālo zinību, dabaszinību   un valodas stundās. Mēs esam pateicīgi programmai «Latvijas skolas soma» par šādu iespēju iepazīt savu dzimteni, tās kultūrvēsturisko novadu Latgali (mūsu dzīvesvietu) un apmeklēt Latvijas vēsturiskās pilsētas.

Sagatavoja Alīna Šumilo, 3.a klases audzinātāja