DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: koncertlekcijas «Atmodas dziesmas» apmeklējums

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 6.a klases skolēni 2021.gada 6.maijā. noskatījās koncertlekciju «Atmodas dziesmas». Pasākuma  mērķis ir celt patriotismu jauniešos, vairot zināšanas par vienu no svarīgākajiem Latvijas vēstures notikumiem un palīdzēt iepazīt mūzikas klātbūtni vēsturiskos notikumos.

Koncertlekcija ir stāsts par mūsu skaisto dzimteni – Latviju, par Latvijas vēstures notikumiem laikā no 1986. gada līdz 1991. gadam. Koncerta stāsts ir par neseniem vēstures notikumiem: Trešo atmodu – dziesmoto revolūciju un Latvijas neatkarības atjaunošanu. Programmā iekļautas nozīmīgākās un simboliskākās Atmodas laika dziesmas, kas savijas kopā ar stāstu par Latvijas valsts neatkarības atgūšanu. Koncertlekcijā skolēni klausījās Z.Liepiņa, J.Lūsēna, R.Paula, I. Kalniņa, J. Kulakova, U.Marhilēviča un arī citu komponistu mūziku.

Pēc koncertlekcijas noskatīšanas skolēni izteica savu viedokli par redzēto un atminēja krustvārdu mīklu.

“Visvairāk man patika dziesmas, tās man lika aizdomāties par Latvijas valsts vēsturi, laiku, par mūsu valsts atjaunošanu.” (D. Vasiļjeva)

“Man ir prieks teikt, ka es dzīvoju Latvijā. Šī ir visskaistākā zeme, mums ir  visskaistākie  parki un pilsētas.”  (A. Belouss)

“Mums, jauniešiem,  ir jābūt pateicīgiem tiem cilvēkiem, kuri izcīnīja Latvijas brīvību, un jābūt atbildīgiem, lai Latvijas vārdu varam nest pasaulē ar godu.” (A. Pliska)

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par doto iespēju, jo skolēni atzina, ka pārmaiņu procesi, Baltijas valstīm atgūstot neatkarību, bija revolucionāri, jo tika mainīts Latvijas tiesiskais statuss, notika pārmaiņas visās dzīves jomās. Taču vienlaikus tas bija romantisma un lielu cerību pilns laiks, tāpēc vēsturē iegājis nevis kā ārdošs, kareivīgs, bet gan dziesmots, garīgu vērtību piepildīts process.

Sagatavoja Jeļena Šilova, 6.a klases audzinātāja