DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Programma “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: Iluzionisma teātra, muzeja “Mystero” apmeklējums

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 3.c klases skolēniem bija iespēja piedalīties virtuālajā ekskursijā uz Iluzionisma teātri un muzeju “Mystero”. Pasākuma mērķis bija uzzināt par iluzionisma skatuves mākslas žanru daudzveidību un attīstības vēsturi pasaulē un Latvijā.

Pasākumu vadīja burvju mākslinieki Dace, Dante un Enrico Pecoli, kuri pazīstami pasaulē ar savu ziepju burbuļu šovu. Mākslinieki viesojušies 79 valstīs un 2018.gadā saņēma prestižu balvu “Best family show”. Programmas vadītāji pastāstīja par iluzionisma vēsturi un triku veidošanu no Senas Ēģiptes laikiem līdz mūsdienām. Skolēni uzzināja par tādiem iluzionistiem kā Pinetti, Hudins, Hudini, Koperfīlds.

Ekskursijas laikā skolēniem bija iespēja ielūkoties dažādās istabās. Galvenajā zālē mākslinieki trenējas. Te ir daudz plakātu, vecākā ir 1875. gada afiša. Zālē stāv neparasti krēsli. Aizskatuvē atrodas grimētava, kur burvju mākslinieki gatavojas priekšnesumam. Zelta istabā ir kastīšu kolekcija ar dažādiem priekšmetiem, ko izmantoja burvju mākslinieki no daudzām valstīm. Hudini istabā ir daudz slēdžu, ko iluzionists izmantoja savos trikos. Hudini pirmais izdomāja burvju kino trikus. Mistērijas istabā zinātne satiekas ar maģiju. Šajā istabā var aplūkot krūzi, kuru izgudroja Pitagors. Skolēni uzzināja, kas ir alķīmiķis. Aberthallē skolēni uzzināja par burvju mākslu Latvijā, interesanti bija klausīties par Latvijas iluzionistiem J.Štrausu, profesoru Kastoricu (J.Krastiņš), Kastello (I.Kastorskis), J.Borsuku.

Ekskursijas laikā skolēni vēroja dažādu triku demonstrējumu, daži no tiem tika paskaidroti. Skolēni  bija liecinieki cilvēka levitācijas iespējamībai un daļai no “trīsgalvainas Amazones džungļu puķes” ilūzijas. Programmas noslēgumā vērojām spilgtākos kadrus no burvju mākslinieku šova.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju uzzināt daudz jauna, nedzirdētā par iluzionismu un tā vēsturi, kā arī par Latvijas burvju māksliniekiem.

Sagatavoja 3.c klases audzinātāja Viktorija Mikuļina