DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: videolekcijas “Kino mūzikas vēsture” demonstrēšana

Iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros 5.c klases skolēni apmeklēja digitālo koncertlekciju “Kino mūzikas vēsture”. To vadīja Mikus Abaroniņš un Arta Abaroniņa, aicinot doties romantiski muzikālā un krāšņā ceļojumā, kurā skanēja kino mūzikas pasaulē populārās melodijas (Valda Krūmiņa video montāža).

Pasākuma mērķis – iepazīties ar pasaules kinomākslas un kino mūzikas vēsturi un atcerēties pazīstamās pasaules un Rīgas kinostudijas filmas. Lai sasniegtu rezultātu, skolēni klausījās lekciju, noskatījās videofragmentus un veica uzdevumus darba lapā, atbildot uz jautājumiem, piemēram: Kā sauc klasisko stigu instrumentu, kuru spēlē mūziķe? Kā sauc filmas, kurās ir tikai divas krāsas?

Grūti iedomāties mūsdienu pasauli bez “kustīgo bilžu” jeb kino mākslas klātbūtnes. Un grūti iedomāties, ka kādreiz tas tika saukts par «Lielo mēmo», kaut gan klusumā neviena filma jau netika izrādīta – pianists (tapers)  bija neatņemama priekšnesuma sastāvdaļa. Mēmā kino ēras beigās filmām jau tiek sacerēta īpaša mūzika. Koncertlekcijā skanēja mūzika un dziesmas no filmām: “Neiespējamā misija”, “Titāniks”, “Aģents 007”, “Joka pēc alfabēts” un citas. Skolēni tika iepazīstināti ar izcilākajiem kinomākslas paraugiem, kas raksturo kino mūzikas vēstures attīstību, un uzzināja, ka Rīgas kinostudija ir viena no senākajām kinostudijām Ziemeļeiropā.

Pēc lekcijas, daloties iespaidos par dzirdēto un redzēto, skolēni rakstīja recenziju.

Vitalijs Morozovs: “Man šī lekcija patika, es uzzināju, ka mēmais kino ir kino bez skaņas. Bet klusuma nebija, tāpēc ka pianists (tapers) spēlēja kinoseansa laikā un varēja brīvi improvizēt. Pirmā skaņu filma tika demonstrēta Parīzē 1900. gadā.”

Mihails Buga: “Es domāju, man noderēs ideja, kā var spēlēt ar draugiem vai kopā ar ģimeni brīvajā laikā, uzminot no kādas filmas ir dziesma.”

Vladislavs Vasiļjevs: “Bija patīkami redzēt mīļākās animācijas filmas fragmentus un dzirdēt mīļākās dziesmas, dziedot kopā ar Miku Abaroniņu.”

Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: sociālo zinību  un mūzikas stundās.

Paldies iniciatīvai “Latvijas skolas soma” par iespēju noskatīties koncertlekciju.

Sagatavoja Žanna Ugarenko, 5.c klases skolotāja