DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma”16.vidusskolā: izrādes “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris” apmeklējums

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros no 27. novembra līdz 3. decembrim mūsu skolas 9.–12. klašu skolēniem bija iespēja apmeklēt Latvijas Nacionālā teātra tiešsaistes pasākumu – izrādi “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris” (režisors V.Sīlis, dramaturģiskā materiāla autors K.Krūmiņš), kas “Spēlmaņu naktī 2018./2019.” tika novērtēta kā gada labākā izrāde pusaudžiem.  Iepazīstot Latvijas teātra mākslu, jaunieši tika rosināti aizdomāties par valsts vēsturē nozīmīgiem notikumiem, to uztveri un izpratni, izjūtot savu piederību valstij un aizdomājoties par savu vietu, lomu un devumu valsts pastāvēšanā un attīstībā.

Izrāde veidota kā valsts dibināšanas dienas simulācija, iespēja pašiem personīgi atgriezties 100 gadus senā pagātnē, Rīgā, Pilsētas II teātrī, kur kopā sanāca gan drosmīgi un stratēģiski valstiski domājoši, gan vienkārši avantūristiski noskaņoti un nejauši iesaistīti cilvēki, kas pieņēma vēsturisko Latvijas Republikas proklamāciju.

Skatoties izrādi, jaunieši atzina, ka tā ir specifiska un oriģināla. Tu paralēli it kā atrodies divos laikos – tagadnē un pagātnē, turklāt ir jāizvēlas, vērot tikai uz skatuves notiekošo vai pieslēgties vienam no audioceļiniem un ieklausīties dažādu cilvēku pārdomās un emocijās (patriotiski un jūsmīgi noskaņots, skeptisks un visu apšaubošs, gudrs un erudīts, apjucis). Jūties mazliet kā pie televizora, jo balsis austiņās ņem virsroku, kā jau tas dzīvē gadās – politiskās ziņas “rullē” ekrānā, bet tu “pieslēdzies” sarunām un pārdomām dzīvajā, kuras turklāt šķiet tik īstas, it kā runātājs tepat tev blakus un brīžiem pat gribas atbildēt. Skolēni atzina, ka bijis grūti vienlaikus vērot uz skatuves notiekošo un klausīties pārdomas, jo gribējās dzirdēt abus. Tā ir mūsdienu problēma – informācijas pārbagātība, kas plūst pāri, tāpēc jāsaprot, kas tevi interesē un uzrunā visvairāk, ir noderīgs, jāprot izvēlēties. Sapulces protokolu var izlasīt arī vēlāk, bet pārdomas un sarunas ar cilvēkiem katru reizi būs citas. Būtu interesanti pārdomu tekstus izlasīt vai paklausīties vēlreiz.

Iegūtās zināšanas un izjustie pārdzīvojumi noderēs arī mācību procesā: literatūras, valodas un vēstures stundās. Paldies iniciatīvai “Latvijas skolas soma” par lielisku piedzīvojumu.

Sagatavoja Anželika Anufrijeva, 10.kl.audzinātāja