DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Iniciatīva “Latvijas skolas soma” 16.vidusskolā: filmas “Mans mīļākais karš” demonstrēšana

Iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros 5.c klases skolēni noskatījās dokumentālo animācijas filmu “Mans mīļākais karš”. Scenārija autore un režisore Ilze Burkovska-Jakobsena. Pasaules pirmizrāde Festival international du film d’animation d’Annecy 15.06.-30.06.2020, galvenā balva konkursā Contrechamp.

Skatīšanās mērķis – atgādināt par brīvības vērtību, stāstīt par totalitārisma režīmu bīstamību.

Filma “Mans mīļākais karš” ir animēts autobiogrāfisks dokumentālais stāsts, pilns sirsnības un godīguma, par pieaugšanu absurda pilnajā laikā no 70. gadiem līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai. Filma satur informatīvi bagātu vēstījumu par dzīvi padomju Latvijā 70.-80. gados līdz pat Baltijas ceļam.

Filmā skolēni varēja redzēt, ka mazā Ilze grib būt laba skolniece, čakla pioniere, viņa kļūst par pulciņa vadītāju, raksta laikrakstam “Pionieris”, gatavojoties kļūt par žurnālisti, un dzīves dīvainībām rod skaidrojumu domu vīzijās (sviesta veikalos nav tāpēc, ka tas tiek krāts kara gadījumam lielā noliktavā Kremlī). Ilze aug saskaņā ar padomjzemes iesarkano īstenību, bet no šodienas viedokļa tā ir savāda un divkosīga.

Pēc filmas noskatīšanās skolēni rakstīja recenziju, daloties iespaidos, viņi apsprieda dzīves apstākļus padomju laiku Latvijā, nevarēja saprast, kā blakus var būt miera vērtība un gatavošanās trešajam pasaules karam.

Edgars Čerņavskis: “Man šī filma patika, jo tā atšķīrās no citām filmām, un mani interesē, kā cilvēki tajos laikos dzīvoja.”

Ksenija Kazakeviča: “Bija daudz nesaprotamu fragmentu par dzīvi padomju laikā.”

Vladimirs Vasiļjevs: “Man filmā šķita interesants fakts, kā visi gatavojās trešajam pasaules karam, kā skolā  apmācīja šaut. Visiem bija obligāta militārā mācība. Lai visi būtu gatavi karam.”

Iegūtās zināšanas noderēs arī mācību procesā: sociālo zinību  un valodas stundās.

Paldies iniciatīvai “Latvijas skolas soma” par iespēju noskatīties filmu.

Sagatavoja Žanna Ugarenko, 5.c klases skolotāja