DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Piederība valstij

Lai stiprinātu piederību un lojalitāti Latvijas valstij, 6.a klasē notika Lāčplēša dienai veltīta klases stunda “Piederība valstij, novadam, pilsētai”.

Nodarbības laikā skolēni veica vairākas aktivitātes. Sākumā viņi runāja par to, ka Lāčplēsis ir simbolisks tēls. Iepazina, ka pazīstamākais darbs literatūrā, kur ir aprakstīts Lāčplēša tēls, ir Andreja Pumpura eposs «Lāčplēsis«. Tajā stāstīts par Lāčplēsi – vīrieti ar lāča ausīm un spēku, kas ir pielīdzināms lāča spēkam –, kurš cīnās ar Tumšo bruņinieku Daugavas krastā. Pēc tam skolēni noskatījās prezentāciju par Lāčplēša dienu, strādāja ar darba lapām,  nostiprinot un pārbaudot iegūtās zināšanas. Viņi secināja, ka Lāčplēša dienas svinēšana ir saistīta ar 1919. gada 11. novembri – dienu, kad neatkarīgās un jaunās Latvijas armijas karavīri padzina no Pārdaugavas Bermonta – Avalova karaspēku. Skolēni uzzināja, kādas ir Lāčplēša dienas tradīcijas: ēku logos ielikt svecītes, Lāpu gājieni uz piemiņas vietām, sarkanbaltsarkanu lentīšu locīšana. Mūsu klase arī piedalās Lāčplēša dienas svinēšanā, jo mēs godinot Latvijas brīvības cīnītājus, piespraužam pie vestes sarkanbaltsarkano lentīti, izrotājam klasi, izveidojam karodziņus. Stundas nobeigumā mēs noskatījāmies filmas “Sargājot Rīgu: toreiz un tagad” fragmentu, salīdzinot, kā cilvēki aizstāvēja savu valsti toreiz un mūsdienās.

Skolēni arī rakstīja savas domas par Latviju.

“Mana valsts ir varena ar skaistiem parkiem, muzejiem, skolām, ievērojamiem cilvēkiem, pilsētām, ezeriem, upēm, mežiem, kā arī ar savu himnu, ģerboni un karogu. Arī mana valsts ir varena ar svētkiem un  tradīcijām.” (Darja Vasiļjeva)

“Es lepojos ar savu valsti, jo šeit ir skaista daba, daudz labu skolu un bērnudārzu.” (Arturs Belouss)

“Es lepojos ar savu valsti, jo tā ir skaista. Pat mūsu skola ir skaista, skolā ir skolas forma, 2 baseini un 3 sporta zāles. Mūsu pilsētā Daugavpilī ir daudz sporta sekciju, kurās mēs varām fiziski attīstīties.” (Artjoms Pliska)

“Mūsu klasē arī ir savas tradīcijas: piespraust lentītes, lai godinātu Latviju, daudz runājam par mūsu valsti un piedalāmies skolas Sadziedāšanās pasākumā, kā arī izrotājam savu kabinetu valsts svētkiem.” (Samanta)

Sagatavoja Jeļena Šilova, 6.a klases audzinātāja