DAUGAVPILS DRAUDZĪGĀ AICINĀJUMA VIDUSSKOLA

Erasmus+  projekta kursi “Mūsdienīgā skolvadība”

Šī gada marta sākumā Spānijā (Tenerifē) starptautiskā Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.1 (KA1) skolu sektora projekta “Skolas izglītības kvalitātes paaugstināšana un pedagogu labā prakse skolēnu caurviju kompetenču attīstībā”  (Nr.2019-1-LV01-KA101-060312) ietvaros Daugavpils 16.vidusskolas direktore  Olga Dukšinska, angļu valodas skolotāja Žanna Špoģe un sākumskolas skolotāja  Tatjana Anufrijeva  apmeklēja tālākizglītības kursus “Mūsdienīgā skolvadība”. Tajos piedalījās skolu vadība un  skolotāji no Somijas, Francijas, Vācijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Horvātijas, Portugāles un citām valstīm.

Pirmajā dienā notika iepazīšanās ar visu valstu dalībniekiem. Katras valsts skolu komandas bija sagatavojušas prezentācijas par savu valsti, pilsētu, izglītības sistēmu un savu skolu. Ar interesi klausījāmies par Somijas, Francijas, Portugāles un Igaunijas pārdomāto valsts politiku un konkurētspējīgu pedagogu atalgojuma sistēmu. Somijas kolēģiem problēmu ar jauno pedagogu iesaistīšanu darbam skolā nav, jo ir ļoti liela konkurence. Visu pārējo valstu pārstāvjiem ir līdzīgas Latvijai problēmas, skolās trūkst STEM cikla priekšmetu pedagogu un jaunatne izvēlas citas profesijas.

Nedēļas laikā katru dienu uzzinājām kaut ko jaunu, piemēram, kas ir mūsdienīga skolas un  personāla vadība, kā motivēt skolas darbiniekus un skolēnus, kā arī, kā rīkoties sarežģītās situācijās skolā. Notika nopietnas diskusijas par bērnu ar īpašām vajadzībām apmācības procesu. Kursos vairāk uzzinājām par  paaudžu atšķirībām un to īpatnībām, kā arī izaicinājumiem darba devējiem un pedagogiem. Skolas vadībai tika sagatavotas rekomendācijas darbam ar jaunajiem speciālistiem.

Interesanti darbojāmies grupās, dalījāmies savā pieredzē,  piedalījāmies interaktīvajās spēlēs  par skolas komandas sadarbību.

Erasmus+ projekta ietvaros dalībnieki   apmeklēja  nacionālo parku  un ar  funikulieri pacēlās līdz  vulkānam Teide, no augšas vērojot skaisto dabu un Atlantijas okeānu.

Šis brauciens noteikti bija ļoti vērtīgs ikvienam no mums. Kursos ir iegūta liela pieredze darbam skolā. 

Mūsu skolas komanda nodibināja ciešus kontaktus ar kolēģiem no Somijas, Polijas, Portugāles (Porto) un Igaunijas ģimnāzijas Tallinā.

 

Informāciju sagatavoja Daugavpils 16.vidusskolas  pedagogu komanda